Amsterdamse Proximus-renster vecht tegen lymfeklierkanker: “Diagnose was een tik, maar ik droom ervan nog dit seizoen te koersen”.

29-02-2024 17:23

 

 

Auteur: David Van Waeyenberghe - wielerverhaal.com

 

 

 

Drama voor de Nederlandse belofterenster Yuli van der Molen (20). Na een seizoen waarin ze zichzelf constant afvroeg waarom het niet liep zoals ze wou, kwam een maand geleden het antwoord: Hodgkin’s, zeg maar lymfeklierkanker. Voor de Amsterdamse renster van Proximus Cyclis CT kwam de klap extra hard aan.

 

“22 jaar geleden kreeg mijn mama dezelfde diagnose. Net als haar ben ik vastbesloten om te vechten en positief te blijven”, bijt de moedige Van der Molen van zich af.

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

 

 

Bult aan schouder:

Een seizoen liep Yuli van der Molen letterlijk en figuurlijk achter de feiten aan bij AG Insurance-NXTG. “Een heel jaar had ik verschillende klachten, dus waarschijnlijk loop ik er al een hele tijd mee rond”, doet Yuli van der Molen haar verhaal. “De pijn zit voornamelijk in mijn bekken en daar sukkelde ik heel erg mee vorig seizoen. Ik had pijn in mijn heup, bil en uitstraling naar het been. Ik ben er overal mee naar toe geweest, tot bij de eerste hulp. We kwamen er al die tijd niet achter wat er effectief aan de hand was. Het laatste waar ik aan dacht, was kanker.”

 

In december 2023 ontdekte Van der Molen een bult aan de schouder en dat heeft de artsen uiteindelijk in de juiste richting geduwd. Die vaststelling was best een klap voor de familie van Yuli. “Mijn mama heeft 22 jaar geleden Hodgkin’s gehad en zij had een bult aan de linkerkant”, vertelt de Proximus-renster. “Op het moment dat ik haar mijn schouder toonde, zag ik onmiddellijk een lichte paniek in haar ogen. Sindsdien vielen veel puzzelstukjes in elkaar. Ik was bijvoorbeeld vaak moe en ook met het fietsen klopte gewoon veel niet.”

 

In januari kreeg Yuli van der Molen de diagnose van de artsen. Intussen zit haar 1e chemokuur er op. “Als alles goed gaat, dan moet ik nog 3 kuren ondergaan”, beseft ze. “Veel zal uiteraard afhangen van wat de scans zullen aantonen. Indien nodig zijn er misschien nog 2 bijkomende behandelingen nodig. Ik hoop alleszins van niet, want na de 1e kuur ben ik een week flink ziek geweest. Nu gaat het gelukkig een stuk beter.”

 

 

Opluchting ondanks diagnose:

Voor de Nederlandse uit Krommenie, bij Amsterdam, kwam de vaststelling vanzelfsprekend hard aan. Toch was er ook een soort opluchting te merken. “Voor mij was het de bevestiging dat er echt iets scheelde. Het fietsen ging niet meer en dat werkte ook mentaal op mijn gemoed. Ik zal nooit over mezelf zeggen dat ik een goede renster ben. Maar het afgelopen jaar wist ik dat er veel meer in zat dan wat er telkens uit kwam. Eind vorig seizoen ruilde ik AG Insurance-NXTG voor Proximus Cyclis CT. Ik ging ervan uit dat nieuwe lucht, andere omgeving en mensen mij goed zou doen. Maar ja, dat werkte in het begin ook niet en vorige maand werd duidelijk waarom.”

 

Yuli van der Molen kwam bij Proximus Cyclis in een warm nest terecht. Dat voelt de renster elke dag. “Vanaf de diagnose gaf de ploegleiding me vertrouwen door te zeggen dat ze er alles aan zouden doen zodat ik terug in het peloton kan komen. Want dat is natuurlijk het hoofddoel voor mij. Ze denken heel hard mee en ik spreek hen wekelijks. Die steun is superfijn, vooral omdat ze me ook in het ploeggebeuren betrekken.”

 

 

Specifieke kuur:

Naast een beloftevolle wegwielrenster is Yuli van der Molen ook een talent op de piste. Ondanks de kankerbehandeling durft ze al vooruit denken. Het zegt veel over het karakter van de Amsterdamse. “Ik heb zeker moeilijke momenten gehad, zoals bij de start van het wegseizoen. De voorbije maand is het natuurlijk een rollercoaster geweest door van ziekenhuis naar ziekenhuis te lopen, onderzoeken te doen en de behandeling op te starten. Ik had het er ook moeilijk mee om los te laten dat fietsen op dit moment niet trainen is maar iets om in beweging te blijven.”

 

Begin maart staat de 2e kuur op de planning en die is aangepast aan haar leven als wielrenster. “De professoren van het Academisch Ziekenhuis in Amsterdam gebruiken een kuur die nog niet heel lang op de markt is. Ik ben geen proefkonijn, maar ze laten bepaalde middelen er uit. Bijvoorbeeld een stof die de longen of zenuwen aantast, zit er niet bij. Dat moet mijn toekomst als renster vrijwaren. De kuur wordt in Duitsland bijvoorbeeld met veel succes toegepast. Ik ben benieuwd wat dat met mijn lichaam zal doen.”

 

Yuli van der Molen was afgelopen zondag aanwezig op de Omloop van het Hageland. Een belangrijk moment, zo blijkt. “Het was fijn om iedereen terug te zien, want dat mis ik natuurlijk. Dat wil ik nog meer doen en bijvoorbeeld helpen bij bevoorradingen tijdens de wedstrijd. Na de behandeling wil ik mijn lichaam de tijd geven om te herstellen en zal ik het fysieke deel langzaam opbouwen. Heel stiekem hoop ik, wanneer alles meezit, om nog dit seizoen een kleine koers mee te rijden. Dat zou mooi zijn, maar ik pin er mezelf niet op vast.”

 

 

 

Bron: www.wielerverhaal.com