Baan­tjer-actrice Wimie Wilhelm (62), ook regisseur van Richard Groenen­dijk, overleden: ‘Hou voor altijd van je’.

16-09-2023 18:34

 

 

Auteur: Leon van Wijk - ad.nl/show

 

 

Wimie Wilhelm in 2016.

Wimie Wilhelm in 2016. 

Foto: BrunoPress/Patrick van Emst.

 
 
 
 
 
 
 
Actrice Wimie Wilhelm, onder meer bekend van Baantjer, is zaterdagochtend op 62-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt haar agentschap aan deze site. Wilhelm was ook actief als regisseur van onder anderen Richard Groenendijk en Fred van Leer, die treuren om het verlies.
 
 
Wilhelm leed aan kanker en ging in korte tijd achteruit. Ze laat een dochter en een zus achter. De actrice, met haar kenmerkende hese stem, speelde de afgelopen decennia in talloze bekende films en series. Denk aan Zwartboek, Flikken Maastricht en Smeris. Het meest bekend is ze van politieserie Baantjer, waarin ze tussen 1998 en 2006 te zien was als wachtcommandant Els Peeters.

Ze was ook theaterregisseur en werkte met grote namen als Brigitte Kaandorp, Jenny Arean en Fred van Leer, evenals veertien jaar lang met Richard Groenendijk. De cabaretier en zijn partner Marko waren ook goed met haar bevriend. Hij noemt haar dood ‘niet te bevatten’ en herinnert zich Wilhelm als ‘loyaal, zorgzaam, kritisch, positief en eigenzinnig’.

 

 

Hij houdt voor altijd van haar:


‘Lieve, lieve Wimie, wát een voorrecht om jou al die jaren in ons leven te hebben gehad’, schrijft hij op Instagram. ‘Wat hebben we veel bijzondere en intense momenten met elkaar mogen meemaken en wat hebben we onnoemelijk veel kei- en keihard gelachen.’ Richard en Marko hielden ‘ontzettend veel’ van de regisseur. ‘En dat zullen we ook altijd blijven doen. Daar komt de dood niet tussen. Maar we zijn kapot van verdriet.’

 

Ook Fred van Leer is bedroefd. ‘Toen ik in 2018 het theater in ging, wist ik niet wat me te wachten stond’, memoreert hij op Instagram. ‘Richard Groenendijk zei meteen: je moet Wimie hebben voor de regie!’ De samenwerking was een ‘schot in de roos’, zegt hij. ‘Je was goudeerlijk en als je iets niet goed vond, dan draaide je er niet bepaald omheen. (...) Je haalde het beste naar boven! (...) En nu ben je er niet meer. Misselijk van verdriet.’

 

Ook sterren als Lone van Rosendaal, Kluun en Jörgen Raymann staan stil bij haar dood. ‘De wereld is meteen weer een stuk lelijker’, schrijft die laatste.

 

 

Voor het Instagrambericht van Richard Groenendijk klik hier

 

Voor het Instagrambericht van Kluun klik hier

 

Voor het Instagrambericht van Fred van Leer klik hier

 

 

 

Bron: www.ad.nl