Behandeling leverkanker verkorten met hybride C-boog?

21-06-2023 17:12

 

 

 

 

 

 

In 2 uur behandeld in plaats van in 2 weken: het startsein is gegeven voor 2 klinische studies waarbij leverkankerpatiënten behandeld gaan worden met de hybride C-boog. Het project, dat deel uitmaakt van het IMAGIO-consortium, heeft een IHI-subsidie van 24 miljoen euro ontvangen van de Europese Unie en haar partners.

 

Het apparaat is een uitvinding van UMC Utrecht, en versnelt en versoepelt radio-embolisatie. De ingreep neemt normaal gesproken, dus met de ‘traditionele’ C-boog, 1 tot 2 weken in beslag. Dat komt omdat eerst een proefprocedure moet worden uitgevoerd om zeker te weten dat de bolletjes goed en veilig in de lever terechtkomen.

 

Door de hybride C-boog wordt het behandelingstraject aanzienlijk verkort. Het vernieuwde apparaat combineert namelijk het werk van de traditionele C-boog met de SPECT-scan. Dat levert een enorme verlichting van de behandeling voor de patiënt op, met minder onzekerheid en spanning.

 

De afgelopen periode is de hybride C-boog getest op praktische toepassing en veiligheid. Nu kan de volgende stap worden genomen: tijdens 2 klinische studies – met elk 12 patiënten – gaat de daadwerkelijke behandeling van A tot Z uitgevoerd worden. Het hele project duurt 4 jaar, de onderzoekers hopen over een jaar daadwerkelijk te gaan behandelen.

 

 

 

 

Bron: www.mednet.nl/nieuws