Belgisch rallycoryfee en ondernemer Jackie Loomans (71) verliest strijd tegen kanker.

07-01-2024 16:41
 
 
 
Auteur: Marc Cornelissen - nieuwsblad.be
 
 
 
 

LOMMEL - In Lommel is Jackie Loomans op 71-jarige leeftijd overleden na een strijd tegen kanker. Loomans was vooral bekend als Dakarrijder en nam Koen Wauters, Gella Vandecaveye en Joël Smets mee als navigator. Daarnaast hield hij achter de schermen het noodlijdende Lommel SK boven water.
 
 
Als ondernemer bouwde Jackie Loomans een succesvol bedrijf uit dat wereldwijd actief was in de matrijzenbouw. Nadat vijf jaar geleden long- en botkanker werd vastgesteld, verkocht hij zijn firma aan Ierse overnemers. Dankzij immunotherapie herstelde hij deels van de ziekte, maar recent was zijn toestand weer verslechterd. Hij overleed zaterdag in Lommel.
 

Loomans kreeg vooral bekendheid als deelnemer aan de woestijnrally naar Dakar. Sinds de jaren tachtig was hij gebeten door het virus en nam hij deel aan tientallen Dakars en gelijkaardige wedstrijden. Hij deelde zijn passie met vele andere vrienden en nam geregeld BV’s mee als navigator. Daaronder Koen Wauters, die vorige week nog actief was in de Africa Eco Race. Later zette hij ook judoka Gella Vandecaveye en motorcrosser Joël Smets in het rechter kuipstoeltje en nam hij rallyrijder Freddy Loix op in zijn team, dat Art of Speed heette. Ook de hele kolonie Dakaristen in Noord-Limburg en de Antwerpse Kempen, zoals de groepen rond Noël Essers en Gregoor Bouwens, liep via Loomans het ‘Dakarvirus’ op.

 

Lange tijd was Loomans ook sponsor in de motorcross en lange tijd was hij actief bij voetbalclub Lommel SK. Hij bleef er veelal achter de schermen, maar samen met Noël Essers hield hij de club overeind toen ze gedegradeerd was en financieel kopje-onder dreigde te gaan.
 
 
 
 
Jackie Loomans.
Jackie Loomans.

Foto: JEFFREY GAENS.

 
 
 
 
Noël Essers en Jackie Loomans.
Noël Essers en Jackie Loomans.

Foto: kvh.

 
 
 
 

Voor de Video van dit Artikel klik hier