Belgische primeur in strijd tegen longkanker: knobbels weggehaald met microgolven.

17-10-2023 17:40

 

 

Auteur: RL - hln.be/milieu

 

 

Archiefbeeld. De innovatieve producedure werd ook al in Londen uitgevoerd, in bijzijn van Prins William (links). (24/05/22)

Archiefbeeld. De innovatieve producedure werd ook al in Londen uitgevoerd, in bijzijn van Prins William (links). (24/05/22) 

Foto: Getty Images

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het Erasmusziekenhuis in Brussel heeft als eerste Belgische ziekenhuis endoscopische ablaties van longknobbels uitgevoerd met microgolven. Met de innovatieve en niet-invasieve behandeling voor longkanker zijn al vier kankerknobbels bij drie verschillende patiënten succesvol verwijderd. Dat meldt het Erasmusziekenhuis woensdag.
 
 
De techniek wordt al gebruikt in Londen en Hongkong. Ze is nu voor het eerst uitgevoerd in België door de professoren Benjamin Bondue en Dimitri Leduc. Met behulp van een katheter wordt de knobbel weggebrand: de bedoeling is om de hele tumor weg te branden en zo veel mogelijk gezond weefsel te sparen. Zodra de katheter is geplaatst, duurt de verwijdering van de knobbel slechts tien minuten.
 

De behandeling wordt aangeboden aan patiënten die geen baat hebben bij chirurgie door hun hoge leeftijd, slechte ademhalingsfunctie of comorbiditeiten. Ze vormt een alternatief voor radiotherapie en interventionele radiologie, klinkt het bij het Erasmusziekenhuis.

 

 

Minder kans op klaplong:


“Vergeleken met radiotherapie heeft de nieuwe techniek het voordeel dat er tegelijkertijd biopsiestalen kunnen worden genomen, die indien nodig kunnen worden herhaald, en dat het te behandelen gebied beter kan worden afgebakend. Vergeleken met de interventionele radiologische technieken, kan de procedure via de natuurlijke wegen (zoals de mond, red.) worden uitgevoerd, waardoor het hoge risico op een pneumothorax (klaplong, red.) kan worden vermeden”, legt professor Bondu uit.

 

Longkanker is de tweede meest voorkomende kanker in België. In 2021 zijn er bij Belgische mannen en vrouwen respectievelijk 5.675 en 3.500 nieuwe gevallen vastgesteld, blijkt uit cijfers van de Stichting Kankerregister.

 

 

 

Bron: www.hln.be