Bente en Petra helpen vrouwen met borstkanker aan lingerie: ‘Zo’n bh hoeft niet saai te zijn’.

09-01-2024 17:46

 

 

 

Auteur: Lisanne Doff - indebuurt.nl/dordrecht/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht

 

 

 

Bente en Petra bij het assortiment lingerie. 

Foto: indebuurt Dordrecht.

 
 
 
 
 
 
 
Als je de diagnose kanker krijgt, staat je hele wereld op z’n kop. Dit gebeurde ook binnen het gezin van Bente Klink (23). Haar moeder Petra kreeg in 2012 voor het eerst borstkanker en vijf jaar later kreeg ze dit opnieuw. Het was voor Bente de reden om Novalinn te starten: een speciaalzaak waar je borstprotheses en prothese lingerie koopt.
 

Als je aan borstkanker denkt, denk je meestal aan de lichamelijke en mentale impact na de diagnose. Maar op praktisch gebied verandert er ook veel, omdat je mogelijk op zoek moet naar een borstprothese of een nieuwe bh. “In Dordrecht heb je een goede Breast Clinic in het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar er was nog geen speciaalzaak voor borstprotheses en prothese lingerie”, vertelt Bente. “Daar kwam ik achter toen mijn moeder borstkanker kreeg. Waarom moeten we ons eilandje af om daarmee geholpen te worden?”

 

Eigen speciaalzaak beginnen:


Door haar moeder werd Bente als tiener al geconfronteerd met de ziekte, waardoor ze zich in borstkanker ging verdiepen. Ze volgde de opleiding tot doktersassistent, maar bleef oncologie interessant vinden. “Tijdens mijn studie werd mijn moeder opnieuw ziek. Dit keer kwamen we in aanraking met borstprotheses. Ik kreeg het idee om zelf een borstprothese en lingerie speciaalzaak te beginnen.” Bente schreef zich in voor een nieuwe opleiding en vroeg haar moeder mee te doen. Samen rondden ze de opleiding af en in 2020 openden ze Novalinn. Moeder Petra helpt een paar uur per week mee in de zaak.
 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto's:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

De Oude School:


Novalinn vind je in De Oude School in Dubbeldam. In dit pand zit een theater en het centrum voor welzijn. “We hebben een eigen privéruimte, dus genoeg privacy met de vrouwen die hier op afspraak komen. We helpen met het vinden van de juiste borstprothese en prothese lingerie. We werken naast de volledige borstprothese ook met deelprotheses, zodat vrouwen met maatverschil ook bij ons terecht kunnen. Sinds dit jaar biedt Novalinn borstprotheses aan die op maat worden gemaakt met behulp van 3D technieken.”
 
 
 
 

Protheselingerie hoeft niet saai of degelijk te zijn

 

 

Kleuren, prints en kant:


Bij Novalinn hangen er rijen met bh’s van merken als Anita, Amoena en Marlies Dekkers. Het is een kleurrijke boel en veel items hebben een kantje of print. “Protheselingerie hoeft niet saai of degelijk te zijn! Daarom hebben we hier veel keuze. Het verschil met een normale bh is dat de stof hoger aansluit en breder is. Ook zitten er geen beugels in. Aan de binnenkant zit een extra laag in de cup, waardoor er een borstprothese in kan. Dames zonder prothese komen bij ons ook voor de beugelloze bh’s.” Bente verkoopt niet alleen lingerie, maar ook badkleding, nachtkleding, hemdjes en accessoires.
 
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto's:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Moeder-dochter duo:


Novalinn bestaat nu drie jaar en steeds meer Dordtenaren weten hen te vinden. Bente is dankbaar dat ze dit werk met haar moeder mag doen, vooral na alles wat ze hebben meegemaakt. “Ik ben natuurlijk nog vrij jong en dit werk is beladen. Dat ik mijn ei kwijt kan bij mijn moeder vind ik bijzonder.” Petra: “Bente is technisch heel sterk en leergierig. Daardoor geeft ze het beste advies. Zelf ben ik ervaringsdeskundige, waardoor ik me kan inleven in de dames. We vullen elkaar goed aan.”
 

Moeder en dochter vinden het mooi dat ze iets negatiefs kunnen omzetten in iets positiefs. Bente: “Ik ben blij dat ik een bijdrage kan leveren aan de zorg voor dames met borstkanker.”

 

 

 

 

Bron: www.indebuurt.nl