Bevolkingsonderzoek naar darmkanker: zóveel zin heeft het om mee te doen.

13-10-2023 19:34

 

 

Auteur: Nynke Kooy - margriet.nl/gezondheid

 

 

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker: zóveel zin heeft het om mee te doen Beeld Getty Images

Foto: Getty Images.

 

 

 

 

 

Preventief screenen wordt gedaan bij borst-, baarmoederhals- en darmkanker. Het belangrijkste doel van een screening is het opsporen van de ziekte of een voorstadium ervan. Maar hoeveel nut heeft het bevolkingsonderzoek naar darmkanker eigenlijk?

 

Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Deze vorm van kanker ontstaat uit poliepen die eruitzien als een uitstulping in de darm, en komt vooral voor bij mensen boven de vijftig. Vandaar dat mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar uitgenodigd worden voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

 

 

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker:


Misschien heb je weleens gehoord over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, dat uitgevoerd wordt met een poeptest. Deze kun je zelf thuis doen. Je steekt een wattenstaafje in je ontlasting en stuurt de test vervolgens in een speciale envelop op het laboratorium. Daar wordt onderzocht of er bloed in de ontlasting zit. Dit zou namelijk het geval kunnen zijn als er sprake is van poliepen of darmkanker. In veel gevallen zijn poliepen onschuldig, maar ze kunnen uitgroeien tot darmkanker. Dat betekent echter niet dat bloed in de ontlasting altijd komt door darmkanker of poliepen: er kunnen volgens het KWF ook andere oorzaken zijn, zoals aambeien of andere aandoeningen. Daarom is vervolgonderzoek nodig om vast te stellen wat er precies aan de hand is.

 

 

Nut van bevolkingsonderzoek:


Ben je tussen de 55 en 75 jaar oud, dan kun je elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker verwachten. De reden dat met name deze groep gescreend wordt, heeft te maken met de leeftijd waarop deze ziekte het meest voorkomt. Volgens het RIVM is bijna 9 van de 10 mensen die darmkanker krijgt 55 jaar of ouder. Een belangrijk voordeel van het bevolkingsonderzoek is het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling. Daarbij kan ook een mogelijk voorstadium van darmkanker gevonden worden. Als dit behandeld wordt, kan darmkanker mogelijk voorkomen worden.

 

Volgens Bevolkingsonderzoek Nederland is het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bewezen effectief. Zo werden er in 2022 ruim twee miljoen uitnodigingen gestuurd, waar ruim 1,4 miljoen mensen op ingingen. Uiteindelijk zijn er 16.616 diagnoses gesteld. In 2.243 gevallen ging het inderdaad om darmkanker, en bij 14.373 mensen ging het om een voorstadium.

 

 

Nadelen van bevolkingsonderzoek:


Ondanks de voordelen en het bewezen nut van bevolkingsonderzoek, zijn er volgens het KWF ook een aantal nadelen. Zo krijgt een klein aantal mensen (2 op de 1.000 mensen) een complicatie bij het vervolgonderzoek (een coloscopie). Daarnaast wordt soms een tumor ontdekt die zo langzaam groeit dat je er tijdens je leven geen last van zou krijgen. Dit kan resulteren in een behandeling die eigenlijk niet nodig was geweest. Daarbij is het bevolkingsonderzoek een momentopname die kan leiden tot schijnzekerheid.

 

 

Symptomen:


Heb je klachten die kunnen wijzen op darmkanker, zoals bloed of slijm bij je ontlasting of poep die zonder reden verandert? Of heb je loze aandrang, val je zonder reden af of ben je vermoeid? Wacht dan niet tot het volgende bevolkingsonderzoek, maar neem meteen contact op met je huisarts.

 

 

 

Bron: www.margriet.nl