Bij Marian en Angelique kan iedereen die leeft met en na kanker terecht: 'Je staat er niet alleen voor'.

07-10-2023 09:15

 

 

Auteur: Lisanne Doff - ad.nl/dordrecht

 

 

Marian en Angelique zetten zich in voor ontmoetingsplek Helianthus. | Foto: indebuurt Dordrecht

Marian en Angelique zetten zich in voor ontmoetingsplek Helianthus. 

Foto: indebuurt Dordrecht.

 
 
 
 
 
 
 
 
INDEBUURT.NL  Kanker raakt één op de twee Nederlanders en in deze regio krijgen ieder jaar ongeveer 2500 mensen kanker. In Dordrecht is Helianthus er voor mensen en hun naasten die leven met en na kanker. “Kanker heb je niet alleen, want ook je partner, kinderen en ouders worden geraakt”, vertellen coördinatoren Marian Kemmeren en Angelique Verhoef.
 
 
Helianthus opende in 2014 de deuren in een pand aan de Singel. Op deze locatie zijn er activiteiten, gespreksmomenten en lotgenotengroepen om gasten te ondersteunen.
 
 

Iedere week open:


Marian is bijna vanaf het begin betrokken bij het centrum en Angelique sloot zich een jaar geleden aan bij het team. “Hier werken vrijwilligers, waarvan een aantal ervaringsdeskundige zijn”, vertelt Angelique. “Iedere dinsdag, woensdag en donderdag staan zij voor je klaar in de vorm waar jij behoefte aan hebt. We merken dat het voor sommige gasten lastig is om hier voor de eerste keer te komen, maar weet dat je altijd binnen mag stappen.”

 

 

Emotie delen:


“Als iemand de diagnose kanker krijgt, wordt er in het begin veel naar je omgekeken”, zegt Marian. “Na verloop van tijd wordt dit minder, maar jij bent ziek en wil er over praten.” Angelique voegt toe: “Maar ook als mensen zijn genezen, voelen ze zich nog onzeker. Is de ziekte echt weg? Komt het niet terug? Die emoties mag je hier delen. Al vertel je hetzelfde verhaal twintig keer, er wordt altijd naar je geluisterd.”
 

 

 

Lachen en huilen:


Wie denkt dat er bij Helianthus alleen wordt gehuild, heeft het mis. Er wordt juist veel gelachen en gesprekken gaan ook over het nieuws van de dag, kinderen en kleinkinderen. “Soms wordt er gezellig gekletst en haal ik een kop koffie, maar zodra ik terugkom is er iemand in tranen”, zegt Angelique. “Dat is niet gek, want die emoties komen eruit. Zoals wij het hier zeggen: delen is helen.”

 

 

Activiteiten bij Helianthus:


Wekelijks zijn er een aantal vaste activiteiten waar gasten tegen een kleine vergoeding naartoe kunnen. Op woensdag en donderdag is er yogales, op dinsdag doe je mee aan Tai Chi-oefeningen, je kunt tekenen en schilderen, breien en haken of meedoen met een zanggroep of bridgeles. Ook zijn er af en toe speciale activiteiten, zoals een workshop uiterlijke verzorging of reiki-sessie. Binnenkort start ook een beweeggroep onder leiding van een therapeut.

 

 

De tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
 
Vrijwilligers van Helianthus waren aanwezig bij Swim to Fight Cancer in Dordrecht. | Foto: Loes van Zanten
Vrijwilligers van Helianthus waren aanwezig bij Swim to Fight Cancer in Dordrecht. 

Foto: Loes van Zanten.

 
 
 
 
 
 

Infopunt Albert Schweitzer ziekenhuis:


In het Albert Schweitzer ziekenhuis is begin dit jaar een nieuw infopunt geopend. Kankerpatiënten en hun naasten kunnen hier binnenlopen voor een gesprek en ondersteuning. Het Infopunt is mede door Marian opgezet en is onderdeel van Helianthus aan de Singel. “Omdat we sinds vorig jaar geld van het KWF krijgen, konden we Angelique aannemen als betaalde kracht. Ik kan me nu volledig richten op de plek in het ziekenhuis en het op- en uitbouwen van deze locatie. We hopen dat meer mensen ons weten te vinden voor verwerking, ontspanning en ondersteuning.”
 
 
 
 
 

Het gedicht Courage dat bij Helianthus op de muur staat:


Als alles even stilstaat
bij jou, bij anderen
dat ene woord blijft hangen
het lot een vonnis is

 

wanneer de wachtkamer
je wereld wordt
omdat wat voor je ligt
geen uitzicht heeft
 

wanneer gedachten sarren
en jouw vertrouwde lijf
een woning wordt met
ongewenste gasten

 
 
dan vraag je om veerkracht
en hoop om te vechten
ontsluiten van deuren
en uitweg naar ruime

 

opdat er een plaats is
voor moed na wanhoop
voor lucht en leven
gezelligheid

 
 
zo kan wellicht het einde
einder worden
horizon.

 

 

 

Bron: www.ad.nl