Bloedonderzoek helpt bij het voorspellen van het sterfterisico van longkanker.

29-06-2023 17:02

 

 

 

 

Curated bloedtest plus voorspellingsmodel toont potentieel om longkankersterfte te verminderen door de behoefte aan CT-screening te informeren.

 

Een op bloed gebaseerde test, ontwikkeld door onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas, kan het risico van een individu om te overlijden aan longkanker voorspellen in combinatie met een gepersonaliseerd risicomodel. 

 

Volgens nieuwe gegevens die vandaag in het Journal of Clinical Oncology zijn gepubliceerd, kan een op bloed gebaseerd panel van vier eiwitten (4MP), in combinatie met een risicomodel voor longkanker (PLCOm2012), degenen met een hoog risico om te overlijden aan longkanker beter identificeren dan de huidige criteria van de US Preventive Services Task Force (USPSTF). 


Deze bevindingen bouwen voort op eerder MD Anderson-onderzoek dat aantoont dat de combinatietest nauwkeuriger bepaalt wie waarschijnlijk baat heeft bij  longkankerscreening   dan de USPSTF-criteria. 

 

 

Portretfoto van Samir Hanash

Samir Hanash, MD, Ph.D.

 

 

 

 


"Deze eenvoudige bloedtest heeft het potentieel om levens te redden door de behoefte aan longkankerscreening op een gepersonaliseerde basis te bepalen", zegt co-corresponderende auteur Samir Hanash, MD, Ph.D. , hoogleraar Klinische Kankerpreventie . "Gezien de uitdagingen die gepaard gaan met CT als eerstelijns screeningsmethode voor longkanker en het feit dat de meeste personen bij wie de ziekte is vastgesteld niet voldoen aan de huidige richtlijnen, is er dringend behoefte aan een alternatieve aanpak."


Voor deze studie analyseerden MD Anderson-onderzoekers prediagnostische bloedmonsters van de prostaat-, long-, colorectale en eierstokkankerscreening (PLCO), waaronder 552 personen die later longkanker ontwikkelden en 2.193 die dat niet deden. Van de 552 personen die tijdens de studieperiode van zes jaar werden gediagnosticeerd, stierf 70% (387) aan longkanker. 


Met behulp van hazard ratio's beoordeelden de onderzoekers de relatie tussen de risicoscores gegenereerd door het combinatiemodel (4MP + PLCOm2012) en de incidentie van overlijden aan longkanker. De combinatie vertoonde verbeterde gevoeligheid, specificiteit en positieve voorspellende waarde in vergelijking met de USPSTF-criteria uit 2013 en 2021 voor het voorspellen van longkankerspecifieke mortaliteit bij personen die minstens 10 pakjaren (PY's) hebben gerookt. 


De USPSTF beveelt aan dat volwassenen met een verhoogd risico op longkanker elk jaar een lage dosis CT-scan ondergaan, waarvan werd aangetoond dat het aantal sterfgevallen door longkanker in de  National Lung Screening Trial (NLST) van 2011 afnam . De USPSTF-criteria van 2021 zijn van toepassing op volwassenen van 50 tot 80 jaar met een rookgeschiedenis van ten minste 20 jaar oud en die momenteel roken of zijn gestopt in de afgelopen 15 jaar.

 

 

Hoofdfoto van Edwin Ostrin

Edwin Ostrin, MD, Ph.D

 

 

 

 


"Voor personen die momenteel niet in aanmerking komen voor screening op longkanker, kan een positieve test helpen om degenen te identificeren die mogelijk risico lopen op overlijden aan longkanker", aldus co-corresponderende auteur Edwin Ostrin, MD, Ph.D. , universitair docent Algemene Interne Geneeskunde . "We zien dit als een hulpmiddel dat wereldwijd kan worden ingezet, als de toekomst van vroege opsporing van deze ziekte."


Longkanker veroorzaakt naar schatting 25% van de sterfgevallen door kanker. Vroege detectie verbetert de overlevingskansen, maar de meeste landen screenen er niet op. Minder dan de helft van alle Amerikaanse gevallen betreft mensen die in aanmerking komen volgens de USPSTF-richtlijnen. 


Hoewel de bloedtest in de nabije toekomst zou kunnen worden geïmplementeerd als een in het laboratorium ontwikkelde test, zou de goedkeuring van de Food and Drug Administration (FDA) waarschijnlijk evaluatie vereisen via een prospectieve klinische proef. 


Hanash is een uitvinder op een octrooiaanvraag met betrekking tot de bloedtest. Een volledige lijst van co-auteurs en hun onthullingen is opgenomen in de paper.


Deze studie werd ondersteund door de National Institutes of Health en National Cancer Institute (U01CA194733, U01CA213285, U01CA200468, U24CA086368), het Cancer Prevention & Research Institute of Texas, Lyda Hill Philanthropies en de Lung Cancer Moon Shot ®, onderdeel van MD  Anderson 's  Moon Shots-programma®.
 

 

 

 Afbeelding van een flesje bloed

 

 

 

 

 

Bron: www.mdanderson.org/newsroom