Britse onderzoekers ontwikkelen nieuw medicijn in strijd tegen asbestkanker.

19-02-2024 17:17

 

 

Auteur: Preben De Pauw  - hln.be/buitenland

 

 

Illustratiebeeld.

Illustratiebeeld. 

Foto; Getty Images / Shutterstock

 
 
 
 
 
 
 
 
De Queen Mary University in Londen heeft een medicijn ontwikkeld tegen mesothelioom. Dat is een kanker die ontstaat in het borst- of longvlies en wordt veroorzaakt door blootstelling aan asbestdeeltjes. Het nieuwe medicijn moet in combinatie met standaard chemotherapie de levensduur van patiënten verlengen.
 
 
Vier jaar lang onderzochten de onderzoekers van de Queen Mary University in Londen 249 patiënten die lijden aan mesothelioom, een agressieve en zeer dodelijke kanker in het borst- of longvlies. Ze combineerden het geneesmiddel (ADI-PEG20) met standaard chemotherapie en behaalden positieve resultaten.
 
 
Het onderzoek werd uitgevoerd in vijf landen, zowel bij mannen als vrouwen. Van de in totaal 249 patiënten kreeg een deel een placebo toegediend en een deel het nieuwe medicijn. De levensverwachting van de patiënten die het nieuwe geneesmiddel toegediend kregen kon gemiddeld met bijna twee maanden verlengd worden. “Na 36 maanden verviervoudigde de overlevingstermijn zelfs vergeleken met placebo-chemotherapie”, schrijft professor Peter W. Szlosarek in het onderzoeksrapport dat donderdag gepubliceerd werd op de website van Journal of the American Medical Association (JAMA). Het medicijn zou de voedseltoevoer naar het kankergezwel afbreken waardoor het zich moeilijker kan uitbreiden.
 
 
 

 De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
Professioneel verwijderen van asbest.
Professioneel verwijderen van asbest. 

Foto: Getty Images/iStockphoto

 
 
 
 
 

Vooruitzicht:


Het onderzoek zorgde voor een doorbraak in het onderzoek naar mesothelioom. Na de behandeling werden er zo goed als geen neveneffecten vastgesteld. Bij de patiënten die behandeld werden met de nieuwe therapie, werd enkel wat lichtgevoeligheid en kleine huidirritaties opgemerkt.
 
 
Er is nog geen duidelijkheid over de opname van ADI-PEG20 in de standaard kankerbehandeling. De onderzoekers reageren in ieder geval al hoopvol op dit goede nieuws.
 

Mesothelioom is een van de dodelijkste kankers die er zijn. Bijna 90 procent van alle gevallen zijn veroorzaakt door het inademen van asbestvezels, daarom wordt het ook wel asbestkanker genoemd. Het komt vooral voor bij mannen. In België worden er elk jaar ongeveer 300 mensen gediagnosticeerd met mesothelioom.

 

 

KIJK  HIER OOK DE VIDEO :  Belgische onderzoekers boeken doorbraak in strijd tegen pancreas- en dikkedarmkanker

 

 

 

Bron: www.hln.be