Campagne HPV-prik voor jongeren start vandaag 31 Mei 2023 op de Uithof.

31-05-2023 18:05
 
 
 
 
Op de Hogeschool Utrecht werd al eerder campagne gevoerd voor de HPV-vaccinatie.
Op de Hogeschool Utrecht werd al eerder campagne gevoerd voor de HPV-vaccinatie.

RTV Utrecht / Robert Jan Booij.

 
 
 
 
 
 
 
 
Utrecht - De overheid start vandaag een campagne om jongeren bewust te maken van het kankerverwekkende humaan papillomavirus (HPV). Op de Uithof in Utrecht worden gratis prikken uitgedeeld in een mobiele vaccinatiebus. Ook komt staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid langs.
 

HPV-vaccinatie verkleint aanzienlijk het risico op zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Veel Nederlandse jongeren zijn nog niet ingeënt. Met vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne willen de GGD'en en het RIVM daar verandering in brengen.
 

Wie geboren is tussen 1996 en 2003 kan de vaccinaties dit jaar gratis krijgen. Omdat tussen de eerste en tweede prik minimaal vijf maanden moet zitten, begint de tijd voor een eerste prik te dringen.
 

In universiteitswijk de Uithof is vandaag naast een vaccinatiebus en staatssecretaris Van Ooijen ook een expertteam aanwezig. Dat bestaat uit onder meer een ex-kankerpatiënt en een gynaecoloog. Zij spreken jongvolwassenen aan om hen te wijzen op de gevaren van HPV. Het team staat bij de Spar, doorgaans een van de drukste plekken in de wijk.
 

 

Wie meer informatie wil over de HPV-vaccinatie kan terecht op deze website van het Ministerie van Volksgezondheid.