Chemiebedrijf Chemours wordt strafrechtelijk onderzocht vanwege vervuiling.

19-10-2023 18:18

 

 

Auteur: nieuwsredactie - nu.nl/klimaat

 

 

Chemiebedrijf Chemours wordt strafrechtelijk onderzocht vanwege vervuiling

 

 

 

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek naar Chemours begonnen. Daarbij wordt ook gekeken of leidinggevenden van het chemiebedrijf uit Dordrecht aansprakelijk kunnen worden gesteld voor vervuiling.


Advocaat Bénédicte Ficq overhandigde het OM begin september namens zo'n 2.400 mensen een aangifte tegen Chemours, dat in het verleden DuPont heette.

 

De aangifte gaat over het opzettelijk in de lucht, de bodem en het oppervlaktewater brengen van pfoa, een schadelijke stof die onder pfas valt. Dat gebeurde vanaf 1967.

 

Pfas is een verzamelnaam voor duizenden stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Deze stoffen breken niet af en hopen zich daardoor op in het menselijk lichaam.

 

"Naar aanleiding van deze aangifte en een recente Zembla-uitzending heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten", staat in een verklaring van het OM. Het tv-programma meldde in juni dat Chemours al tientallen jaren wist dat pfas schade aanrichtten aan het milieu en omwonenden.

 

 

Bedrijfsleiding mogelijk aansprakelijk gesteld:


Het onderzoek wordt uitgevoerd door milieudienst DCMR, de politie en inspectiedienst ILT. Die kijken welke gevolgen de jarenlange uitstoot van pfoa, dat wordt verwerkt in teflon, heeft gehad op de omgeving en de mensen die in het gebied wonen. Ook wordt bekeken in hoeverre de bedrijfsleiding aansprakelijk is voor de gevolgen.

 

Daarbij richten de onderzoekers zich in eerste instantie op de periode tot 2012. Daarna kijken ze mogelijk ook naar recentere jaren, waarbij GenX-stoffen onder de loep worden genomen. Deze stoffen zijn ook gebruikt in antiaanbaklagen. Het OM denkt dat het onderzoek zeer complex is en verwacht dat de onderzoekers zeker meer dan een jaar nodig hebben.

 

Advocaat Ficq schrijft op LinkedIn dat ze het een "geweldige en terechte beslissing" vindt van het OM. "Ziekmakend vervuilen is een misdrijf, een misdrijf waar twaalf tot vijftien jaren gevangenisstraf op staat."

 

Ficq zegt dat niet mag worden gespeeld met het welzijn en de gezondheid van mens en milieu. "Als dat wel gebeurt, zullen de bazen in maatpak te maken krijgen met het strafrecht. En ja, dit geldt ook als waarschuwing voor andere bedrijven."

 

Chemours laat weten dat het volledig wil meewerken aan het onderzoek en al investeert in maatregelen om emissies te verminderen. "Wij zien het als onze taak om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren. We zijn continu bezig om ons productieproces te verbeteren en de impact op onze omgeving verder te verminderen."

 

 

 

Waterschap wil schade verhalen op Chemours:


Er loopt momenteel al een ander onderzoek naar Chemours. Daarbij wordt gekeken of werknemers in het verleden zijn blootgesteld aan te hoge concentraties pfoa. Dit onderzoek is bijna klaar. Daarnaast wordt een aantal incidenten bekeken waarbij mogelijk milieuregels zijn overtreden.

 

Onlangs riep ook de provincie Zuid-Holland het OM op om strafrechtelijk onderzoek te doen. Dat deed ze naar aanleiding van een voorlopig oordeel van de rechter, die stelde dat Chemours aansprakelijk is voor schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 door pfas-uitstoot is ontstaan in vier gemeenten in de omgeving.

 

Het bedrijf zei toen dat het samen met gemeenten en belanghebbenden wil kijken naar "concrete actie" tegen de schade. Het waterschap Rivierenland wil schade als gevolg van de uitstoot van Chemours verhalen op het bedrijf.

 

 

 

 

Bron: www.nu.nl