Chemo aan huis is niet kostenbesparend.

20-05-2023 17:03

 

 

 

 

 

 

 

 

Chemotherapie voor kankerpatiënten aan huis in plaats van een dagbehandeling in het ziekenhuis. In het zorgakkoord is afgesproken om zorg steeds dichter bij de patiënt te brengen. Het Tergooi MC doet sinds 5 jaar aan chemo aan huis, omdat het de druk van de dagbehandeling in het ziekenhuis verlaagt.

 

“Patienten zijn er blij mee, want die hoeven hun naasten niet meer te vragen hen te brengen” vertelt internist-oncoloog Ankie van der Velden van het Tergooi MC in het NOS Radio 1 Journaal.

 

Het Tergooi MC verhuist vandaag naar een nieuwe locatie, maar die heeft 30% minder capaciteit. Het ziekenhuis onderzocht de mogelijkheid om mensen thuis te behandelen. De zorgverleners vonden in thuischemo een oplossing, en daarmee werd het succes ontdekt.

 

 

Meer personeel nodig:


Het thuis behandelen van patiënten is geen bezuiniging. Het verhoogt zelfs iets de kosten omdat er meer personeel ingezet moet worden. “Maar daartegenover staan weer and ere kostenbesparende maatregelen” zegt Van der Velden. Wel is het efficiënter om mensen op een zaal in het ziekenhuis te behandelen.

 

Chemotherapie thuis of in het ziekenhuis ontvangen blijft in ieder geval een keuze van de patiënt. Ook de behandeling van andere ziektes, of het toedienen van antibiotica, kan in de toekomst vaker thuis gegeven kunnen worden, tot tevredenheid van zowel patiënt als verpleegkundige.

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier