Chirurgische robot laat kankerpatiënten sneller genezen.

22-08-2023 17:08

 

 

Auteur: Loukia Papadopoulos -interestingengineering.com

 

 

De machine vult het werk van bekwame artsen aan zonder hen te vervangen.

 

 

 

Representatieve afbeelding van een chirurgische robot.jpg

Foto: Representatief beeld van een chirurgische robot.

 

 

 

 

 

Chirurgische robots die kunnen helpen bij medische procedures winnen steeds meer aan populariteit omdat ze artsen helpen beter te presteren en patiënten sneller laten genezen.

 

Er is het beroemde DaVinci Surgery-systeem dat is uitgerust met zeer behendige robotarmen die kunnen worden gemanipuleerd om nauwkeurig te snijden en te naaien. In het VK helpen robots duizenden vrouwen die geplaagd worden door de pijnlijke baarmoederaandoening endometriose, terwijl in Canada door robots ondersteunde operaties voor diepe hersenstimulatie patiënten helpen die lijden aan epilepsie.

 

Ondertussen, net eerder deze maand, waren Chinese artsen in staat om op afstand een zeer nauwkeurige oogoperatie uit te voeren bij konijnen van meer dan 350 mijl (585 kilometer) met behulp van een 5G-robot. 

 

 

Meer dan 280 succesvolle operaties:


Nu onthult een rapport van de BBC dat een Britse robot is gebruikt bij meer dan 280 operaties, waardoor artsen met meer succes kunnen presteren en kankerpatiënten sneller en beter kunnen genezen.

 

NGH-chirurg, de heer Chandran Tanabalan, vertelde het nieuwscentrum dat de robot cruciaal is voor betere prestaties, ook al werkt hij niet autonoom.

 

"De robot voert de operatie niet uit; chirurgen gebruiken de robot om meer precisie, flexibiliteit en controle mogelijk te maken", aldus de arts.

 

"Dat betekent kleinere wonden die sneller genezen en patiënten in staat stellen eerder naar huis te gaan."

 

Het nieuwe type operatie krijgt al lovende kritieken van patiënten.

 

 

Patiënten loven de robot:


"Dit geweldige stukje kit werd gebruikt om mijn prostaat te verwijderen", vertelde Ian Dowell aan de BBC , die in juni zijn prostaat liet verwijderen.

 

"Hoewel het een grote operatie is, heb ik maar één nacht in het ziekenhuis gelegen, ik had geen postoperatieve pijnstilling nodig en mijn herstel is uitstekend verlopen."

 

Ondertussen prees Ross Thompson, bij wie in september ook zijn prostaat werd verwijderd, de snelheid en efficiëntie van de robot.

 

"Ik kwam rond 07.00 uur in het ziekenhuis en ging de volgende dag rond 15.00 uur BST naar huis", vertelde hij aan de BBC .

 

"Een operatie ondergaan met de robot betekent dat je veel kleinere wonden hebt en dat ze veel sneller genezen. Binnen een paar weken voelde ik me vrijwel weer normaal. Ik zou tegen mensen zeggen dat er duidelijke voordelen zijn aan dit soort operaties als het is aangeboden."

 

De nieuwe robot toont de kracht van machines om ons leven te verbeteren zonder mensen te vervangen. Het apparaat vormt een aanvulling op het werk van bekwame chirurgen, waardoor ze efficiënter kunnen opereren. Dit resulteert in een verbeterde genezingstijd voor hun patiënten, waardoor de beproeving van het hebben van kanker een beetje gemakkelijker wordt om mee om te gaan.

 

Iedereen die kanker heeft meegemaakt of er getuige van is geweest, kan getuigen van de enorme tol die het van iemands leven eist. Een betere operatie kunnen ondergaan, vermindert de last van ziek zijn aanzienlijk en helpt patiënten zowel psychologisch als fysiek.

 

Naarmate er steeds meer robots worden uitgevonden om te helpen bij verschillende operaties, is de kans groter dat mensen succesvol herstellen van allerlei aandoeningen. Dit is een gebied waar robotica de mensheid alleen kan dienen, niet schaden of vervangen.

 

De Britse robot kostte $ 2,16 miljoen (£ 1,7 miljoen).

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.