Combi van chronische ontstekingen en armoede verhoogt kans op kanker en hartziekten enorm: “Tijd om te gaan screenen”.

16-01-2024 17:57

 

 

Auteur: Jeannette Kras - scientias.nl

 

 

 

Armoede en ontstekingen, het blijkt een dodelijke combinatie. Volgens nieuw Amerikaans onderzoek verdubbelt daardoor het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten, terwijl de kans om te sterven aan kanker zelfs verdrievoudigt.

 

Een en een is drie als het gaat om chronische ontstekingen en armoede. Van beide factoren afzonderlijk is bekend dat ze het risico op overlijden vergroten, maar samen zijn ze dus nog erger dan de som der delen. Dat concluderen onderzoekers van de University of Florida op basis van data van meer dan 95 miljoen Amerikanen van 40 jaar en ouder.

 

 

Dubbele klap: 

“Er is al een heleboel bewijs dat chronische ontstekingen ziektes kunnen veroorzaken”, zegt hoofdonderzoeker Arch Mainous III. “Maar wij wilden meer weten over de potentiële wisselwerking van deze ontstekingen en armoede, dat op zichzelf weer het ontstekingsniveau kan verergeren door bijvoorbeeld chronische stress.” De conclusies zijn behoorlijk schokkend. “We ontdekten dat armoede en hoge ontstekingsniveaus synergetisch werken. Mensen die van beide last hebben krijgen een dubbele klap. Het maakt de kans veel groter dat ze doodgaan en ook al binnen een vrij korte periode van slechts vijftien jaar.”

 

 

De CRP-waarde:

Chronische ontsteking is een ietwat vage term. Bij acute ontstekingen kunnen we ons allemaal iets voorstellen. Denk aan een keel- of longontsteking die binnen een paar weken weer over is, maar een chronische ontsteking is anders. Het is een langdurige, aanhoudende ontstekingsreactie van het lichaam, die maanden of soms jaren kan duren. Het vergroot de kans op allerlei ziektes, zoals kanker, hart- en vaataandoeningen, diabetes en nierziekten. Een verhoogde CRP-waarde in het bloed duidt op een chronische ontsteking. CRP staat voor C-reactieve proteïne en is een eiwit dat bij ontsteking door de lever wordt aangemaakt.

 

Volgens een andere studie van Mainous lijdt maar liefst een kleine 35 procent van de Amerikaanse volwassenen aan systemische ontsteking, zoals het ook wel wordt genoemd. Dit soort ontstekingen worden veelal veroorzaakt door leefstijlfactoren, zoals ongezond eten, stress, weinig beweging, roken, obesitas en blootstelling aan chemische stoffen in de omgeving.

 

 

Tijd voor screening:

Het lijkt dus een doodsoorzaak die te vermijden is. Reden voor de onderzoekers om te pleiten voor screening op chronische ontstekingen bij kwetsbare bevolkingsgroepen. “Onderzoekers bestuderen chronische ontstekingen al 25 jaar en we hebben veel data over de rol ervan bij ziektes en sterfte”, zegt Mainous. “We weten dat het een probleem is, maar we doen er niets aan. We moeten de basiskennis over chronische ontstekingen dan ook hoognodig vertalen naar de dokterspraktijk door richtlijnen voor screening te ontwikkelen, zodat artsen chronische ontsteking kunnen herkennen bij patiënten en kunnen werken aan de behandeling van de onderliggende oorzaken.”

 

 

Miljoenen Amerikanen onderzocht:

De professor uit Florida kwam aan zijn bevindingen met behulp van data uit een grote langlopende studie onder tientallen miljoenen Amerikanen, waarbij vragenlijsten zijn gecombineerd met laboratoriumonderzoek. Er is gekeken naar volwassenen van 40 jaar en ouder, van wie het inkomen onder de Amerikaanse armoedegrens lag en bij wie uit labtests bleek dat de CRP-waarden verhoogd waren, een indicator van chronische ontsteking. De gegevens zijn gelinkt aan sterftecijfers over een periode van vijftien jaar.

 

De personen, die onder de armoedegrens leefden én kampten met chronische ontstekingen hadden een 127 procent grotere kans om te overlijden aan hartziekten en een bijna 200 procent groter risico op sterfte door kanker. Mensen die óf chronische ontstekingen hadden óf arm waren, maar niet allebei, hadden een 50 procent grotere kans op overlijden in de vijftien jaar, die zijn onderzocht. “Het is tijd om niet alleen de gezondheidsproblemen te benoemen die ontstekingen kunnen veroorzaken, maar om de problemen ook op te lossen”, aldus Mainous. Met andere woorden: na de screening van mensen is het tijd om ze te helpen om gezonder te gaan leven, zodat de ontstekingswaarden kunnen dalen.

 

 

 

Bron: www.scientias.nl