De Belastingdienst kan meebetalen aan je gift aan Hematon.

01-12-2023 17:53

 

 

 

 

 

 

 

Hematon is aangemerkt als goed doel door de belastingdienst. Dat betekent dat je giften en contributie onder voorwaarden aftrekbaar zijn. Je leest daar hier meer over.

 

 

Goed doel:

De Belastingdienst heeft Hematon aangemerkt als goed doel. Daarom is je contributie of gift aftrekbaar van de inkomstenbelasting. In de normale situatie moet je eerst een flink bedrag aan giften betalen voordat je van deze aftrekmogelijkheid kunt profiteren. Maar bij een periodieke schenking geldt het fiscaal voordeel vanaf de eerste euro die je schenkt. 

 

Om in aanmerking te komen voor deze mogelijkheid moet er wel een standaardovereenkomst tussen jou en Hematon worden opgesteld. Hierbij verplicht je je om gedurende minimaal vijf jaar jouw contributie of gift in de vorm van een vast bedrag te schenken. Deze verplichting kan worden beëindigd bij het overlijden van jou of van een ander, eerder aangegeven persoon. Ook bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid kun je de schenkingen beëindigen. 

 

Wat is het voordeel? 

 

Bij indiening van je aangifte inkomstenbelasting voer je je contributie of gift als aftrekbare kosten op. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen ontvang je 19 of 37 procent van je schenking van de belastingdienst terug (tarieven 2023). Bij een schenking van bijvoorbeeld € 50 is je voordeel 9,50 of 18,50 euro. Dat is mooi meegenomen.  

 

 

Standaardovereenkomst: 

De Belastingdienst heeft een standaardovereenkomst gemaakt. Die kun je downloaden op de site van Hematon. De overeenkomst is in tweevoud, één voor de schenker én voor Hematon. Als je beide exemplaren met je gegevens invult en opstuurt naar penningmeester@hematon.nl, dan ontvang je een getekend exemplaar met de door ons aangevulde gegevens terug. 

 

 

Kijk voor meer info en de standaardovereenkomst op doneren.hematon.nl