De groeiende rol van CT bij de behandeling van longkanker.

06-08-2023 16:43

 

 

 

Hoewel screeningsprogramma's voor verschillende van de meest voorkomende vormen van kanker nu goed ingeburgerd zijn, zoals borst- of darmkanker, moet screening op longkanker nog lang niet hetzelfde aantal risicopatiënten bereiken. Een recent rapport van de American Lung Association concludeerde dat in 2021 minder dan 6% van de daarvoor in aanmerking komende Amerikanen werd gescreend op longkanker [1]. Dit lage screeningspercentage draagt ​​er vrijwel zeker toe bij dat longkanker koppig 's werelds belangrijkste doodsoorzaak door kanker blijft. En de cijfers zijn hoog. Longkanker komt op de tweede plaats na borstkanker wat betreft het aantal nieuwe gevallen per jaar.

 

De argumenten tegen de effectiviteit van longkankerscreening gaan meer dan 30 jaar terug, waaronder de overtuiging dat het hoge aantal gegenereerde fout-positieven zou leiden tot overdiagnose, resulterend in onnodige angst voor de patiënt en invasieve procedures; dat jaarlijkse screening de aanbevolen cumulatieve stralingsdosis van een patiënt zou overschrijden; en dat het rokers zou stigmatiseren – een van de doelgroepen met het hoogste risico.

 

“Het eerste dat we moeten doen om de screeningcijfers voor longkanker te verbeteren, is een grotere deelname aan de bestaande screeningprogramma's aan te moedigen, door middel van beter onderwijs en outreach, meer doorverwijzingen door artsen, verbeterde toegankelijkheid en bredere vergoeding. In samenwerking met Roswell Park Comprehensive Cancer Center in Buffalo, NY, breiden Philips en Roswell Park bijvoorbeeld de toegang tot vroege longkankerscreening uit via Project EDDY (Early Detection Driven to You), waardoor mobiele low-dose CT-longkankerscreening naar risicopopulaties van medisch achtergestelde en raciaal diverse bevolkingsgroepen in plattelands- en grootstedelijke gebieden van New York. – Dr. Ilya Gipp, MD, PhD, Chief Medical Officer Oncology, Precision Diagnosis bij Philips

 

“Het tweede punt is het verbeteren van onze geschiktheidscriteria, die momenteel grotendeels gebaseerd zijn op slechts twee eenvoudige parameters: leeftijd en rookgeschiedenis. Maar het zijn niet alleen high-pack-year-rokers die een verhoogd risico lopen om longkanker te krijgen. Allerlei beroepen, van brandweerlieden en asbestwerkers tot militair personeel en lassers, worden of zijn blootgesteld aan longkankerverwekkende kankerverwekkende stoffen. Als clinici zijn we ze zeker allemaal dezelfde zorgplicht verschuldigd.” – Dr. Ilya Gipp

 

 

Spectrale 7500

 

 

 

Vroeg opsporen, snel genezen:


De sleutel tot het verbeteren van de kansen op genezing van vrijwel elke vorm van kanker begint bij vroege opsporing en tijdige behandeling. Is vroege opsporing en tijdige behandeling van longkanker te winnen? Het antwoord is zeer zeker ja. Maar daarvoor is het nodig om elke stap in het proces van risicobeoordeling, screening, diagnose, behandeling en follow-up opnieuw te evalueren, met een geïntegreerde end-to-endbenadering, zodat verbeteringen in een deel van de zorg cyclus geen knelpunten veroorzaken in de andere onderdelen.

 

Hoewel een thorax-CT-scan (computertomografie) de standaard beeldvormende modaliteit blijft voor het screenen, opsporen en diagnosticeren van longkanker, zijn er betere instrumenten voor risicobeoordeling nodig om het aantal fout-positieven te verminderen en de deelname uit te breiden naar andere risicogroepen dan rokers. De beschikbaarheid van eenvoudige risicobeoordelingstools voor darmkanker, in de vorm van gebruiksvriendelijke ontlastingstesten, heeft een revolutie teweeggebracht in de geschiktheid voor colonoscopie, waardoor interventionisten tumoren kunnen detecteren en verwijderen nog voordat ze kanker worden. Het goede nieuws is dat nieuwe vloeibare biopsieën op basis van bloed of sputum nu hetzelfde zouden kunnen doen voor het beoordelen van het risico op longkanker van een persoon en voor het in aanmerking komen voor CT-screening, evenals het helpen verminderen van het aantal fout-positieven, het verbeteren van de participatiegraad en het verhogen van longkanker. detectiepercentages [2].


Verspil nooit een afbeelding:


Hoewel een lage dosis CT vrijwel zeker het primaire screenings- en diagnostisch hulpmiddel voor longkanker zal blijven, mag niet worden vergeten dat CT's van de borstkas worden uitgevoerd voor een breed scala aan andere veelvoorkomende longaandoeningen zoals longontsteking, COPD en longembolie; cardiovasculaire aandoeningen zoals kransslagaderziekte, aorta-aneurysma en pulmonale hypertensie; en vele andere borstpathologieën. Veel van deze scans zijn in staat om nevenbevindingen van potentieel betekenisvolle longknobbeltjes aan het licht te brengen, niet alleen bij rokers maar ook bij andere patiëntengroepen. In de praktijk worden echter veel nevenbevindingen over het hoofd gezien en daarvan wordt slechts één op de vier goed opgevolgd. Toch bleek tot een kwart van de longknobbeltjes die incidenteel werden ontdekt en correct werden opgevolgd, kwaadaardig te zijn [3].

 

Wat als computers zouden kunnen helpen bij het lezen van elk CT-beeld of radiologierapport van de borstkas voor mogelijke longknobbels, waardoor de aandacht van artsen zou worden gevestigd op de noodzaak om de patiënt door te verwijzen voor verder onderzoek en follow-up. Een door Philips gesponsord screeningprogramma voor mijnwerkers in Australië, oorspronkelijk bedoeld om zwarte longziekte (pneumoconiose) op te sporen, analyseert nu ook actief CT-beelden voor zowel longkanker als hart- en vaatziekten. Na verloop van tijd is het misschien mogelijk om kunstmatige intelligentie (AI) te trainen om longkanker in een vroeg stadium op te sporen in een eenvoudige niet-CT-thoraxfoto. In ontwikkelingslanden, waar de kosten van een CT-scan onbetaalbaar of ontoegankelijk zijn voor grote delen van de bevolking, zou dat een echte game-changer kunnen zijn.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Conventionele en spectrale CT-longlaesiegegevens

 

 

 
Het gaat niet alleen om de afbeelding, het gaat om de cruciale gegevens in de afbeelding:


CT met een lage dosis wordt erg goed in het identificeren van longknobbeltjes van slechts enkele millimeters groot, lang voordat ze waarschijnlijk aanzienlijke schade aanrichten. Als nieuwe instrumenten voor risicobeoordeling beter in staat zijn patiënten te identificeren die waarschijnlijk longknobbels hebben en het bestaan ​​van een of meer knobbeltjes in hun longen vervolgens door screening wordt onthuld, is de volgende grote vraag hoe we identificeren welke knobbeltjes moeten worden doorverwezen voor onmiddellijke biopsie - de gouden standaard voor het bepalen van maligniteit - en welke kunnen met lagere prioriteit worden opgevolgd? Zonder tools om deze vragen te beantwoorden, zijn we misschien wel weer terug bij het vals-positieve scenario. Momenteel is ongeveer 50% van de longknobbelbiopten negatief.

 

“Een van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied is ongetwijfeld spectraaldetector-CT – een technologie waarmee we de opname van jodiumcontrastmiddel in een knobbel kunnen kwantificeren en daarmee de kans op maligniteit. Hoewel het geen definitieve indicator van kanker is, kan het waardevolle informatie opleveren om te beslissen of een tumor alleen moet worden bekeken, in welk geval de patiënt kan worden opgenomen in een routinematig follow-upprogramma, of dat er onmiddellijk een biopsie moet worden uitgevoerd. Als de spectrale informatie standaard moeiteloos wordt verzameld bij elke scan, zoals het geval is bij de Spectral CT 7500-scanner van Philips, kunnen radiologen altijd verwijzen naar multi-energie spectrale gegevens in elk onderzoek om het van dichterbij te bekijken.”- Dr. Ilya Gipp

 

Veelzijdige informatie - geïntegreerde beeldvorming, pathologie, genomica en proteomica met enorme hoeveelheden biomarkerinformatie - is de sleutel tot het nemen van de juiste behandelingsbeslissingen voor longkankerpatiënten. Een groep onderzoekers in de VS heeft zelfs een correlatie ontdekt tussen de verwrongenheid (kwantitatieve kronkeligheid van bloedvaten) van de vasculariteit van de tumor, onthuld door routinematige CT-scans, als een voorspeller van de respons van de patiënt op immunotherapie met immuuncontrolepuntremmers (ICI) [4]. CT-beelden, vooral die met vastgelegde spectrale gegevens, helpen ons ook om de reactie van een kankerachtige longtumor op behandeling beter te begrijpen. Met spectrale CT kunnen we bijvoorbeeld niet alleen de totale massa van een tumor zien, maar ook onderscheid maken tussen necrotische en actieve volumes binnen de massa.

 

De CT-achtige beelden die zijn vastgelegd door cone-beam CT (CBCT) worden gebruikt voor real-time begeleiding op systemen zoals Philips' Image Guided Therapy System – Azurion – om naald- en kathetergebaseerde biopsieën te geleiden en minimaal invasieve procedures uit te voeren zoals longtumorablatie veiliger en gemakkelijker.

 

Op de horizon:


Hoewel CT de kern blijft vormen van elke stap in het diagnose- en behandelingstraject van longkanker, waardoor clinici het groeiende aantal patiënten dat de ziekte heeft ontwikkeld, kunnen identificeren, behandelen en opvolgen, is het uiteindelijke doel om longkanker in het stadium te identificeren. 0 of misschien fase 1A of 1B, waar het chirurgisch kan worden verwijderd of vernietigd door relatief eenvoudige, minimaal invasieve procedures.

 

We zijn er nog niet, maar dankzij grote lopende samenwerkingen zoals I-ELCAP (The International Early Lung Cancer Action Program) wordt al grote vooruitgang geboekt. I-ELCAP-onderzoek heeft al aangetoond dat jaarlijkse CT-screening het potentieel heeft om 80% van de longkankers in stadium 1 te diagnosticeren, waarbij 80% tot 90% van die longkankers te genezen is. Bovendien hebben ze geconcludeerd dat de bijbehorende screeningskosten gunstig afsteken tegen die voor borst-, baarmoederhals- en darmkanker [5].

 

De vroege opsporing en behandeling van longkanker is zeker te winnen, en misschien niet al te ver weg.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.