Door Ronald en Linda kleurt deze fontein roze: "Een hart onder de riem voor wie met kanker te maken heeft".

05-10-2023 17:56

 

 

Auteur: Remi Mesu - ad.nl/middelburg

 

 

Foto: indebuurt Middelburg

Foto: indebuurt Middelburg.

 

 

 

INDEBUURT.NL  De fontein aan de Balans is geregeld in allerlei kleuren te zien. De ene keer in verband met Koningsdag, de andere keer omdat iemand er in een dronken bui zeepsop in heeft gegooid. Maar in oktober zorgen Ronald Goedbloed en zijn zus Linda Wiegmans ervoor dat de fontein om een belangrijke reden roze kleurt.

 

Het idee om de kleurstof in de fontein te stoppen kwam van Els Vogel, de moeder van Ronald en Linda die aan borstkanker leed. “Zij zag hoe andere fonteinen over de hele wereld in oktober, de maand voor bewustwording van borstkanker, roze werden gekleurd”, vertelt Ronald. “Dat wilde ze ook in Middelburg doen.”

 

 

Bewustwording en solidariteit:


Toen Els in 2022 overleed aan de gevolgen van kanker, besloten Ronald en Linda het stokje over te nemen. “Het was een actie vanuit haar om bewustwording voor borstkanker te creëren en daarnaast een hart onder de riem te steken voor wie met kanker te maken heeft. Wij vinden dat we die mooie traditie door moesten zetten”, zegt Linda.

 

Linda en Ronald hopen dat andere Middelburgers door de roze fontein stilstaan bij wat kanker voor impact heeft. “Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen”, legt Ronald uit. “Onze moeder heeft veel profijt gehad van alle onderzoeken en hulp, wij willen dat anderen dat ook kunnen hebben. En idealiter dat het verdwijnt natuurlijk.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
Foto: indebuurt Middelburg
Foto: indebuurt Middelburg.
 
 
 
 
 
 
 

Niet schadelijk:


Daarom zorgen Ronald en Linda er jaarlijks in oktober voor dat ze kleurstof in het water van de fontein stoppen. “Het is hetzelfde spul dat ze in zwembaden gebruiken om het water een bepaalde kleur te geven”, legt Linda uit. “Het is dus niet schadelijk voor het milieu, dieren of de fontein. Aan het eind van de maand is het uit zichzelf opgelost.”
 

De reacties die de broer en zus ontvangen zijn positief, al is het hen daar niet om te doen. “We hoeven niet de publiciteit te halen of complimentjes te krijgen”, vindt Ronald. “Het belangrijkste is dat mensen stilstaan bij de gevolgen van kanker. En hopelijk neemt iemand dan actie. Al is het maar een persoon die daardoor iets doet, dan is het voor ons al geslaagd.”

 

 

Het stokje doorgeven:


De Middelburgers hopen er nog lang mee door te gaan. “Als het aan ons ligt, gaat het ieder jaar absoluut door. Al is het maar voor de solidariteit, de bewustwording en de herinnering aan onze moeder”, vertelt Linda. “Ik betrek mijn kinderen er ook bij zodat zij later het stokje van ons kunnen overnemen.”

 

 

 

 

Bron: www.ad.nl