Drie ziekenhuizen in België worden vanaf 2027 de referentiecentra om kinderen met kanker te behandelen.

25-03-2024 17:24

 

 

Auteuir: Ann Willems - vrt.be/vrtnws

 

 

Drie ziekenhuizen in ons land worden vanaf 2027 de referentiecentra om  kinderen met kanker te behandelen | VRT NWS: nieuws

 

 

 

 

Er komen 3 gespecialiseerde centra om kinderen met kanker te behandelen. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Nu zijn er 7 ziekenhuizen met een afdeling voor kinderkanker, maar door de expertise en middelen te bundelen in 3 ziekenhuizen kan de zorg beter worden.

 

Jaarlijks krijgen 350 tot 400 kinderen in België kanker. Door dat relatief ‘lage’ aantal is het interessant om de expertise rond kinderkanker in enkele ziekenhuizen te bundelen, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

 

“Volgens internationaal onderzoek moet een ziekenhuis minstens 100 kankerdiagnoses bij kinderen per jaar stellen om voldoende expertise op te bouwen. Vaak gaat het bij kinderen om zeldzame kankers, je kan die kennis niet spreiden over heel veel ziekenhuizen.” Voor pancreas- en slokdarmkanker wordt dit principe al toegepast.

 

 

Opvolging dichter bij huis:

Bedoeling is dat tegen 2027 3 ziekenhuizen in ons land een referentiecentrum worden. Die centra zullen instaan voor de diagnose, het opstellen van een behandelplan, operaties en andere complexe ingrepen zoals beenmergtransplantaties. Opvolging als revalidatie en chemotherapie zullen dichter bij huis kunnen.

 

“Door expertise en middelen te bundelen, én tegelijk maximaal rekening te houden met waar de kinderen wonen, kunnen we de beste zorg garanderen. We doen dit in het belang van alle jonge kankerpatiëntjes”, aldus Vandenbroucke.

 

Welke ziekenhuizen de erkenning zullen krijgen, moet nog bepaald worden. De betrokken oncologen stellen 2 Nederlandstalige en 1 Franstalig referentiecentrum voor.

 

 

 

Bron: www.vrt.be