Duizenden handtekeningen voor behoud verblijf terminaal zieken.

24-11-2023 17:29

 

 

 

Auteur: Petra Kuzee - gld.nl/nieuws

 

 

 

Vrijwilliger Berry Ter Horst van Hospice Rozenheuvel heeft bijna 20.000 handtekeningen overhandigd aan het bestuur van het Leger des Heils. Foto@Omroep Gelderland

Vrijwilliger Berry Ter Horst van Hospice Rozenheuvel heeft bijna 20.000 handtekeningen overhandigd aan het bestuur van het Leger des Heils. Foto@Omroep Gelderland.

Foto: Omroep Gelderland.

 
 
 
 
 
 
 
ROZENDAAL - Een hospice biedt zorg en verblijf voor ernstig zieke mensen in de laatste weken van hun leven. Nu wil het Leger des Heils van de hospice Rozenheuvel in Rozendaal af. De hospice strijdt daartegen en verzamelde - tot eigen verbazing - tienduizenden handtekeningen. Ook bewoner Annemiek Laros is geschrokken. "Het is verschrikkelijk. Voor mij voelt het hier als thuiskomen."
 

Vrijwilliger Berry ter Horst bij Rozenheuvel hecht veel waarde aan de hospice: "We moeten zorgen dat dit huis blijft bestaan, niet alleen voor de vrijwilligers en werknemers, maar ook vanwege de maatschappelijke functie die het heeft." De hospice biedt zorg en verblijf aan ernstig zieke mensen voor wie thuis wonen in de laatste weken niet mogelijk is. Dan kan Rozenheuvel een laatste thuis zijn.
 
 


'Thuiskomen'


Annemiek Laros weet als geen ander hoe belangrijk het hospice is, want zij verblijft er een tijdje. "Ik weet nog toen ik thuis zat en in zo'n toestand verkeerde dat ik tegen de huisarts zei dat ik nergens heen wilde behalve Rozenheuvel. Ik moet zeggen vanaf het begin tot nu toe is het hier voor mij een verademing", aldus Laros.
 

"Het is een thuiskomen, hoe gek dat misschien ook klinkt. Ik heb hier gewoon fantastische mensen ontmoet die me steunen en me zonder problemen met alles helpen. Het is verschrikkelijk als dit hospice moet sluiten."
 
 


Duizenden mensen bieden steun:

 

Vrijwilliger Ter Horst vindt het aantal handtekeningen dat is opgehaald overweldigend. "Ik dacht dat we 3000 handtekeningen zouden gaan halen. Maar in een mum van tijd waren het er 6000 en uiteindelijk bijna 20.000. Ik ben er heel blij mee, wat een steun voor Rozenheuvel", vertelt de vrijwilliger. De handtekeningen zijn donderdag overhandigd met als doel het bestuur van het Leger des Heils duidelijk te maken dat het hospice niet gesloten mag worden.
De handtekeningen hebben een grote waarde, vindt de trotse Ter Horst. "Het gevoel dat nu overheerst, is dat we echt iets bereikt hebben met z'n allen. Wat we ook hebben ervaren is dat er zoveel steun is dat dat ons ook weer steunt om verder te gaan."
 
 


Kandidaten voor overname:

 

Begin oktober maakte de eigenaar van Rozenheuvel, het Leger des Heils, bekend dat het van het hospice af wil. Tot eind dit jaar zou er naar een overnamekandidaat worden gezocht. In juni volgend jaar zou het Leger des Heils definitief van het hospice af willen. Toch werd na het overhandigen van de handtekeningen wel duidelijk dat die data niet in beton zijn gegoten.
 

Het Leger des Heils is met een aantal overnamekandidaten in gesprek en als dat wat langer duurt dan is dat geen probleem, laten ze weten. Toch onderstreept het bestuur dat ze zich alleen nog op dak- en thuislozen wil gaan richten. En dus niet op palliatieve zorg voor terminaal zieken.
 
 


Hoopvol blijven:

 

De toekomst van Hospice Rozenheuvel hangt nog even in de wind, maar er is hoop dat het goedkomt. "Laten we vertrouwen hebben, maar niet naïef zijn. Laat het Leger des Heils zorgen dat ze met een goeie overnamekandidaat komen. Die goeie kandidaat helpen wij dan wel om dit hospice te runnen want we hebben wel genoeg ervaring in huis", aldus vrijwilliger Berry Ter Horst.