Eén op zes kledingstukken uit China bevat kankerverwekkende stoffen.

04-12-2023 17:21

 

 

Auiteus: Werner Rommers en Koen Baumers - nieuwsblad.be

 

 

ZUMA Press.

 

 

 

 

 

Er komen strengere controles in ons land op geïmporteerd textiel uit China, nu blijkt dat heel wat van die kledij kankerverwekkende stoffen bevat. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) heeft het over “schokkende resultaten” en vraagt consumenten alert te zijn, “wanneer ze ‘Made in China’ op het etiket zien staan”.

 

Aanleiding voor de forse waarschuwing van Alexia Bertrand is een studie in opdracht van de Europese Commissie naar de veiligheid van textiel dat Europa wordt binnengebracht.

 

En daaruit blijkt dat een belangrijk deel van de textielimport uit China gevaarlijk is voor de gezondheid: “Maar liefst 1 op de 6 kledingstukken bevat immers chemische stoffen, concreet gaat het om kankerverwekkende stoffen zoals bisfenol, nikkel of chromium VI.” Die kunnen daarnaast “ook huidirritaties opwekken of hormoonverstorend werken”.

 

 

Onder de indruk:


De studie concludeert bovendien dat er niet in alle Europese lidstaten voldoende grondig gecontroleerd én gezocht wordt naar deze “gevaarlijke importproducten”.

 

Dat moet anders, aldus Bertrand, die naar eigen zeggen onder de indruk is van het rapport en de resultaten “schokkend” noemt. Zij gaat daarom nu alle bevoegde Belgische inspectiediensten samenbrengen, om zowel tot een betere informatiedoorstroming te komen als tot efficiëntere controles, om zodoende kledij waar toxische stoffen in verwerkt zitten voortaan buiten onze grenzen te houden.

 

De controle daarop zit vandaag immers verspreid over de Economische Inspectie, de FOD Volksgezondheid en de Belgische douane. De staatssecretaris wil tegelijk ook binnen Europa tot strengere controles komen: “Controles gebeuren best in alle EU-lidstaten volgens dezelfde standaarden.”

 

 

Wassen:


Bertrand vraagt tegelijk consumenten om alert te zijn “wanneer ze ‘Made in China’ op het etiket van een kledingstuk zien staan”, ongeacht of ze dat online via een Chinese webwinkel kochten of zich dat hier in een winkel van merkkledij aanschaften.

 

Wat je als consument kan doen? Zonder uitzondering nieuwe kledij wassen voor je ze aantrekt. Of enkel kledij kopen met officiële milieukeurmerken, zoals het Europese Ecolabel.

 

Dat sommige textielfabrikanten gevaarlijke chemische stoffen gebruiken voor de productie van kledij, heeft onder meer te maken met de prijs. Veilige productiestoffen zijn immers vaak een pak duurder.

 

 

 

Bron: www.nieuwsblad.be