Eerste hospice in Hollands Kroon: Tweede Thuis opent na 8 jaar de deuren.

06-08-2023 16:27

 

 

Auteur:  Brent van der Hell - regionoordkop.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Westerland – Na een heleboel inspanning is het er dan toch echt; het eerste hospice van Hollands Kroon opent deze week haar deuren. Na acht jaar van plannen, fondsenwerving, oponthoud door stijgende bouwkosten en het trainen van vrijwilligers kan hospice Het Tweede thuis gasten ontvangen die de laatste fase van hun leven door zullen brengen met een blik op het woelige Amstelmeer.

 

“Het is echt heel bijzonder dat je nu eindelijk op de plek staat, en ziet hoe alles klopt”, vertelt Esther de Kort. Zelf ooit verpleegster in een hospice is zij nu coördinator van Het Tweede Thuis. De eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen, en de Kort hoopt de eerste gasten in de tweede week van augustus te ontvangen. “Het ontroert me soms echt als je door de kamers loopt”, vertelt ze lopend door de gang waar de zes verblijven aan liggen. “Iemand van wie je houdt wil je echt zo’n plek bieden.”

 

 

Eigen omgeving:


Met de komst van het eerste hospice in Hollands Kroon moet dat een stuk gemakkelijker worden. De behoefte was groot, vertelt de Kort. “Er zijn natuurlijk in de omliggende omgeving hospices. Ik heb zelf als verpleegkundige in Den Helder gewerkt, en ook in Schagen en Alkmaar kun je ze vinden. Mijn ervaring was wel dat mensen toch heel graag in hun eigen omgeving blijven. De drempel om naar een hospice te gaan is al groot, en ook voor een partner of familieleden die misschien niet meer zelf auto rijden kan de afstand lastig zijn.”

 

 

Lief en leed:


De gasten die straks in het hospice verblijven zullen verzorgd worden door een team van 130 vrijwilligers, onder leiding van 8 verpleegkundigen. Chantal Duijnhoven-Wijn is één van de verpleegkundigen, nu nog vooral druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor de opening. Terwijl ze een kamer aan kant maakt vertelt ze dat het werk in een hospice zeker niet alleen maar verdrietige momenten kent. “Het is een hele bijzondere ervaring als je mensen in de laatste fase mag bijstaan. Je gaat heel snel naar de kern, en je hebt heel snel diepgang in een gesprek.” Over de vraag of ze nog een specifiek moment voor de geest kan halen dat het werk kenmerkt hoeft ze niet lang na te denken. “We hadden ooit een gast, die hield erg van zwemmen in zee. Dus, badpak mee naar het werk, naar het strand gelopen, en twee van mijn collega’s zijn met die mevrouw de zee in gedoken. Dat was echt heel erg mooi.”

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier