Eerste stappen gezet naar nieuw centrum voor hulp (ex)-kankerpatiënten in Assen.

21-09-2023 17:13

 

 

Instellingen PsychoSociale Oncologie zijn centra voor leven met en na kanker.

www.ipso.nl

 
 
 
 
 
 
 
Een nieuw Hamelhuys in Assen begint weer van de grond te komen. In 2021 sloot het Hamelhuys, een centrum voor ex-kankerpatiënten en naasten, in Assen de deuren. Maar nu zijn er nieuwe plannen om te onderzoeken waar in Assen een centrum voor leven met en na kanker kan komen. Deze Instellingen PsychoSociale Oncologie centra zitten op 81 locaties in Nederland.
 

Josje Hamel, directeur van het Hamelhuys: "Vorig jaar bleek dat het KWF voor alle 81 centra voor mensen met kanker een structurele financiële bijdrage biedt." Ook kreeg Hamel vanuit het Wilhelmina Ziekenhuis Assen het verzoek tóch weer open te gaan.
 

Daardoor is het toch mogelijk om te onderzoeken waar in Assen een IPSO centrum kan komen. "Na het verzoek van het WZA en de bijdrage van het KWF dachten we: is het niet toch tijd voor een nieuwe locatie in Assen? We worden in ieder geval gesteund voor een betaalde coördinator. Dat je een professioneel iemand kunt aannemen, geeft je continuïteit." Na een aantal jaar wordt de investering geëvalueerd.
 


Sneller een netwerk opbouwen:


Reden voor Hamel om er opnieuw voor te gaan. "Dus zijn we gesprekken gaan voeren met de gemeente Assen en het Wilhelmina Ziekenhuis. Bovendien ben ik zelf afgelopen jaar verhuisd van Appingedam naar Assen. Dat helpt enorm. Ik bouw nu veel sneller een netwerk op."
 

Wanneer het Hamelhuys haar deuren in Assen opent, is nog onzeker. "We zoeken zo'n tien vrijwilligers en een betaalbare locatie waar plaats is voor een huiskamer, ruimtes voor individuele gesprekken en ruimtes waar we yoga of creatieve activiteiten kunnen doen."
 
 


IPSO centrum:


Instellingen PsychoSociale Oncologie zijn centra voor leven met en na kanker. De stichting heeft al een centrum in Groningen. Een IPSO centrum biedt psychosociale zorg aan mensen die geraakt zijn door kanker. Dan kan het gaan om (ex-)patiënten en ook om familieleden en andere naasten. Mensen kunnen in contact komen met lotgenoten en er worden activiteiten georganiseerd.

 

 

 

Bron: www.rtvdrenthe.nl/nieuws