Eicellen invriezen bij kanker: 'Viel rauw op mijn dak'.
Auteur: Rosalia Verborg - 1limburg.nl/nieuws
Sanne van den Beucken (31)
Foto: Sanne van den Beucken.
Dit vertelt Sanne van den Beucken (31 jaar) uit Baexem. "Het is goed als hier meer aandacht voor komt. Ik wist dit dus helemaal niet."
Wereldreis:
Van den Beucken was op een lange wereldreis toen ze er eerder dit jaar achter kwam dat ze borstkanker had. "Ik ben in Panama naar het ziekenhuis gegaan, toen daar werd gezegd dat het vrijwel zeker borstkanker was, ben ik naar Nederland gegaan voor de verdere behandeling en diagnose."
Ivf-behandeling:
Eenmaal terug in Nederland is haar leven helemaal anders. Ze woont weer bij haar ouders in een stacaravan. "Vanaf dat moment staat je leven stil. Je komt in een rollercoaster terecht. Ik ben nadat de diagnose was gesteld heel snel begonnen met een ivf-behandeling om zo toch eicellen te laten invriezen. Het komt hard aan als ze je vertellen dat je onvruchtbaar kan worden van de behandeling. Zeker als je uiteindelijk een kinderwens hebt."
Door de ivf-behandeling kan ze vijf eicellen invriezen. "Je hebt normaalgesproken 10 tot 15 eicellen nodig. Vijf zijn er dus niet heel veel, maar het is toch iets", vertelt Van den Beucken. Een dag na de eicelpunctie kon ze meteen starten met een chemokuur. "Ik voelde mij goed dus ik kreeg groen licht." Om met alles om te kunnen gaan, heeft ze inmiddels ook gesprekken met een psycholoog. "Dit is heel fijn, want er komt veel op je af."
Van den Beucken heeft goede hoop dat ze beter zal worden. "Maar ik heb nog heel wat behandelingen te ondergaan. Ondanks alles kijk ik positief naar de toekomst."
Zwanger worden:
Volgens Ron van Golde, hoofd van divisie voortplantingsgeneeskunde MUMC+, is de behandeling hetzelfde als een ivf-behandeling die mensen ondergaan op het moment dat ze problemen hebben met zwanger worden. De ivf-behandeling moet alleen zo snel mogelijk worden gestart en er wordt meestal een tablet gegeven om het vrouwelijk hormoon oestradiol laag te houden. Op die manier heeft de ivf-behandeling geen negatieve invloed op de prognose van de borstkanker.
Van de vrouwen die om medische redenen hun eicellen laten invriezen, komt uiteindelijk ongeveer 23 procent terug om deze eicellen te gebruiken om zwanger te worden.
Kinderwens:
Het ziekenhuis in Maastricht is de enige plek in Limburg waar je je eicellen kan laten invriezen. "Wij doen zo'n 600 ivf-behandelingen per jaar. Rond de 40 à 50 van die behandelingen gaat om het invriezen van eicellen om later te gebruiken. Daarvan zijn 30 om medische redenen, denk dan bijvoorbeeld aan borstkanker en 15 tot 20 zijn om persoonlijke redenen. Deze vrouwen willen hiermee vaak hun kinderwens nog even uitstellen." Volgens Van Golde zijn dit vooral hoger opgeleide vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. Bij vrouwen die het om medische redenen moeten doen, is de leeftijd lager: rond de 30 jaar.
Persoonlijke redenen:
"Wij zien bij het invriezen van eicellen vanwege persoonlijke redenen een lichte stijging." Volgens de gynaecoloog zal dit aantal nog wel licht blijven stijgen, maar hij ziet voor de toekomst geen grote toename. "In de Randstad wordt deze behandeling vaker gedaan om persoonlijke redenen dan hier." De reden hiervoor zou kunnen zijn omdat in de Randstad meer alleenstaande hoger opgeleide vrouwen wonen.
Hoe gaat een ivf-behandeling?
Bij een ivf-behandeling halen artsen doormiddel van een punctie rijpe eicellen uit de eierstokken. Deze eicellen worden 'gerijpt' met behulp van medicijnen (hormoonstimulatie). Na de eicelpunctie worden de eicellen met het zaad samengebracht in een kweekschaaltje. Dan is het wachten of er een bevruchting plaatsvindt. Zo ja, dan plaatsen de artsen vervolgens de embryo in de baarmoeder. Bij het invriezen van eicellen wordt dit laatste proces (eventueel) op een later moment gedaan.
Bron: www.1limburg.nl