Eiwitrijke producten.

07-03-2019 19:13

                               
Eiwitten maken deel uit van al onze lichaamscellen en zijn daarmee belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. De hoeveelheid eiwit die u dagelijks via uw voeding nodig heeft, de zogenaamde eiwitbehoefte, is afhankelijk van uw leeftijd, de hoeveelheid spiermassa, de lichamelijke activiteit. Ziekte en de ernst daarvan verhoogt de behoefte aan eiwitten. Het is belangrijk dat de voeding naast eiwitten ook voldoende koolhydraten en vetten bevat. Is dit niet het geval dan worden de extra eiwitten als brandstof gebruikt in plaats van als bouwstof.Onderstaande tabel geeft de eiwitbehoefte per dag aan, voor verschillende groepen mensen.


Groepen

Eiwitbehoefte in grammen, per kilo lichaamsgewicht per dag

Gezonde volwassenen (<70 jaar)

0,8

Gezonde ouderen (>70 jaar)

1,0-1,2

Ziekte met stabiel lichaamsgewicht, geen complicaties

1,0-1,2

Fysieke activiteit, training

>1,2

Ziekte met recent gewichtsverlies

1,2-1,5

Ziektegerichte behandeling met milde complicaties

1,2-1,5

·       grote chirurgische ingreep

·       intensieve chemotherapie

·       combinatietherapie

·       complicaties

·       grote verliezen, zoals meerdere dagen diarree of vetdiarree, koorts, zweren, drains of grote verliezen via stoma

>1,5Op basis van deze getallen kan de hoeveelheid eiwitten die iemand op een dag nodig heeft worden berekend. Dit gebeurt met de formule totale eiwitbehoefte = lichaamsgewicht (kg) x eiwitbehoefte (gram). Bijvoorbeeld iemand met een gewicht van 70 kilogram heeft als gezonde volwassene ongeveer 56 gram eiwit per dag nodig. Afhankelijk van tot welke groep iemand behoort kan dit oplopen tot wel 105 gram eiwit per dag.


Dierlijke en plantaardige eiwitten:

Eiwitrijke producten kunnen zowel dierlijk als plantaardig zijn. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Het lichaam neemt dierlijke eiwitten makkelijker op, de zogenoemde eiwitkwaliteit is hoger. Dit komt doordat het lichaam de dierlijke eiwitten beter kan verteren, en doordat dierlijke eiwitten meer essentiële aminozuren bevat. Als u geen dierlijke eiwitten eet, is het daarom extra belangrijk om op te letten dat u voldoende eiwitten binnen krijgt.


In onderstaande tabel kunt u zien hoeveel eiwit de verschillende eiwitproducten/maaltijdcomponenten leveren:


VoedingsmiddelenHoeveelheid eiwit per portie
100 gram vlees/vis/kip (rauw gewicht)*20 gram
75 gram tahoe/tofu/tempeh10 gram
1 opscheplepel peulvruchten4 gram
1 ei7 gram
1 plak kaas5 gram
1 broodbeleg hummus2 gram
1 broodbeleg zalmsalade/eiersalade2 gram
1 snee bruin brood3 gram
1 mueslibol7 gram
1 schaaltje kwark of Skyr (150 ml)17 gram
1 schaaltje pap (250 ml)10 gram
1 schaaltje hangop (150 gram)15 gram
1 breaker high protein (200 ml)13 gram
1 schaaltje magere yoghurt (150 ml)6 gram
1 glas (karne)melk/chocolademelk5 gram
1 handje noten en pinda's5 gram*Vlees is een goede bron van eiwitten en belangrijke vitamines en mineralen, zoals ijzer en kan daarmee bijdragen aan een gezonde voeding en aan herstel. Grote hoeveelheden rood en bewerkt vlees worden normaal gesproken als 'minder gezond'  beschouwd.
Bij onbedoeld gewichtsverlies kunnen ze echter noodzakelijk zijn om het gewichtsverlies te verminderen en kunnen ze, voor de tijd dat het nodig is, onderdeel zijn van de aangepaste voeding. Bij onbedoeld gewichtsverlies kan het goed zijn om royaler vlees en ook vleeswaren te gebruiken. U kunt daarnaast ook andere eiwitbronnen kiezen, zoals kip, vis, eieren en zuivel (zie ook het boodschappenlijstje).


Klik op het boodschappenlijstje voor een PDF-bestand wat u kunt opslaan of printen.


Daarnaast hebben we een aantal voorbeeldmaaltijden voor u opgesteld. Dit is ter inspiratie. Varieer hier gerust mee. U zult zien dat deze voorbeeldmaaltijden tussen de 20-30 gram eiwit bevatten. Hier is voor gekozen omdat eiwitten het beste worden opgenomen als ze in porties van 20-30 gram worden gegeten.VoorbeeldmaaltijdHoeveelheid eiwit per product
2 sneetjes brood met halvarine6 gram
1 plak kaas5 gram
1 beleg tonijn uit blik10 gram
een handje rucola0 gram
1 glas melk5 gram
1 kop thee0 gram
Totaal26 gram

VoorbeeldmaaltijdHoeveelheid eiwit per product
2 sneetjes brood met halvarine6 gram
omelet van 1 ei7 gram
bieslook0 gram
1 plak kaas5 gram
1/2 tomaat0 gram
1 glas (soja)melk5 gram
Totaal

23 gram

Voorbeeldmaaltijd

Hoeveelheid eiwit per product
1 bord pap (250 ml)10 gram
pindakaas4 gram
1 gekookt ei7 gram
1 kop thee0 gram
Totaal21 gram

Voorbeeldmaaltijd

Hoeveelheid eiwit per product
1 schaaltje Skyr (250 ml)28 gram
handje frambozen0 gram
granola (45 gram)4 gram
Totaal32 gram

VoorbeeldmaaltijdHoeveelheid eiwit per product
3 sneetjes brood met halvarine9 gram
1x jam2 gram
hüttenkäse0 gram
2x kaas10 gram
1 glas chocolademelk5 gram
Totaal24 gram

VoorbeeldmaaltijdHoeveelheid eiwit per product
volkoren wrap7 gram
gebakken kipfilet (75 gram bereid)21 gram
1/2 avocado2 gram
handje sla0 gram
crème fraîche (1 eetlepel)1 gram
Totaal

31 gram


Eiwitrijke voedingsmiddelen:

De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie heeft samen met IKNL een database opgesteld met energie- en eiwitrijke producten. Deze database kunt u raadplegen om te zien welke producten eiwitrijk zijn, en ter inspiratie.


U vindt de lijst hier: https://www.stuurgroepondervoeding.nl/energie-en-eiwitrijke-producten


Aanvullende voeding met eiwit:

Soms lukt het niet om via de gewone voeding voldoende eiwitten binnen te krijgen. In overleg met uw arts en/of diëtist kan gekozen worden om uw voeding aan te vullen met bijvoeding in de vorm van een eiwitrijk poeder, drinkvoeding of eventueel sondevoeding.


Drinkvoeding en sondevoeding worden door de apotheek of een facilitair bedrijf geleverd. Ook een eiwitrijk poeder wordt bij voorkeur via de apotheek of een facilitair bedrijf geleverd. Het is minder verstandig om een zogenaamd protein powder (whey protein, eiwitpoeder) wat als sportvoeding wordt verkocht te gebruiken. De samenstelling van deze poeders wordt niet gecontroleerd, waardoor niet duidelijk is wat u precies binnen krijgt. Het eiwitrijke poeder via apotheek of facilitair bedrijf is wel streng gecontroleerd.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl