Elke (45) draagt boek De Perfecte Presentatie op aan collega die overleed aan kanker: “Haykes laatste wens was om geld in te zamelen voor kankeronderzoek”.

20-11-2023 17:32

 

 

Auteur: Anthony Statius - hln.be/deinze

 

 

 

Elke Van Parys en Hayke Petrus.

Elke Van Parys en Hayke Petrus. 

Foto: Ellen Schamp.

 
 
 
 
 
 
 
Met de lancering van haar boek ‘De perfecte presentatie’ in het Leietheater brengt Elke Van Parys (45) uit Vinkt een eerbetoon aan haar collega Hayke Petrus (33). De jonge vrouw uit Hemelveerdegem verloor vorig jaar de strijd tegen huidkanker en de opbrengst van de voorstelling en een deel van het boek gaat naar kankeronderzoek. “Het boek gaat over perfectionisme en presenteren, maar bevat ook inspirerende verhalen. Hayke was het schoolvoorbeeld van veerkracht”, zegt Elke.
 
 
Elke Van Parys is medezaakvoerder van heydays”, waarmee ze taal- en communicatietrainingen voor bedrijven geeft. Heydays” is gevestigd in het opvallende gebouw in de Kapellestraat 106 aan de Leie, recht tegenover de Colruyt. Met heydays” productions maken Elke en haar team ook producten zoals video’s en learning apps voor bedrijven en onder die hoedanigheid schreef Elke enkele jaren geleden ‘De kunst van het trainen’, een boek over online trainen. Haar tweede boek heet De perfecte presentatie en dit lanceert ze op donderdag 30 november in de theaterzaal van Leietheater in Deinze.
 
 

Faalangst:

“Mijn boek behandelt twee thema’s, namelijk perfectionisme en presenteren”, zegt Elke. “Het gaat over presenteren in de brede zin van het woord, gaande van spreken voor een grote groep tot een idee pitchen aan je baas. Ik ben zelf een grote perfectionist en ik had daar lang een verkeerd beeld over. Perfectionisme heeft niet zozeer te maken met pezewevers die overal de puntjes op de ‘i’ willen zetten, maar wel over bevestigingsdrang, faalangst en onzekerheid. Veel mensen willen voor een publiek spreken, maar hebben angst om dit te doen. En die angst vloeit vaak voort uit perfectionisme. Met mijn boek wil ik enerzijds mensen bewustmaken over perfectionisme en anderzijds concrete tips geven.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
Elke Van Parys stelt op 30 november haar boek voor in het Leietheater.
Elke Van Parys stelt op 30 november 2023 haar boek voor in het Leietheater. 
 

Foto: Anthony Statius

 
 
 
 
 
 
 
“Naast tips uit mijn eigen ervaring laat ik in het boek ook enkele bekende ervaringsdeskundigen aan het woord”, vervolgt Elke. “Zo spreekt actrice Pascale Platel over public storytelling, actrice Veerle Dobbelare over omgaan met stress op een podium, acteur Christophe Stienlet over creativiteit en Marcel Hendrickx over coaching rond perfectionisme. Maar de belangrijkste passage in mijn boek is het verhaal van Hayke Petrus, een geliefde collega die we veel te vroeg verloren zijn.”
 

Hayke:

“Hayke Petrus overleed exact een jaar geleden aan de gevolgen van huidkanker. Ze was nog maar 33 jaar. Ondanks haar ziekte was ze altijd positief. Ze kwam nooit klagend naar het werk en ze bleef het zonnetje in huis. Ze was zich zeer bewust van haar levenseinde, maar toch probeerde ze er het beste van te maken. Tot juni vorig jaar bleef ze aan de slag bij heydays” en in november is ze overleden. Het is een heftig verhaal en in mijn boek vertel ik het in het hoofdstuk over storytelling. Zo is De Perfecte Presentatie een eerbetoon aan Hayke. Ze is een eeuwige inspiratiebron en een schoolvoorbeeld van veerkracht.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 

Hayke Petrus.

Hayke Petrus. 

Foto: Ellen Schamp

 
 
 
 
 

Benefiet:


“Voor haar dood heeft ze een fonds opgericht om geld in te zamelen voor het onderzoeksteam van professor Bart Neyns, de oncoloog van het UZ Brussel die onderzoek voert naar huidkanker”, zegt Elke. “Haar laatste wens was om dit fonds verder te zetten. Daarom gaat een deel van de opbrengst van mijn boek en de opbrengst van de boekvoorstelling naar het fonds. Iedereen die geïnteresseerd is in de thema’s perfectionisme en presenteren, maar ook mensen die een goed doel willen steunen, zijn welkom.”
 

“Tijdens de boekvoorstelling zal Christophe Stienlet, bekend van onder andere Foute Vrienden en Schuif Af, de avond aan elkaar praten. Belpop Bonanza met Jan Delvaux en dj Bobby Ewing zorgen voor muziek en hun set werd samengesteld op basis van mijn boek. Daarnaast komen ook twee gastsprekers aan bod. Zo vertelt Marijke Vissers haar inspirerende verhaal over stotteren en de angst overwinnen om toch op een podium voor een publiek te spreken. Ook Freya Rowaert uit Deinze komt langs. Freya vecht al jaren tegen kanker en heeft van haar pijn een mooi verhaal gemaakt, waarbij ze vragen over kanker van een eenvoudig antwoord probeert te voorzien. Na de voorstelling is er nog een receptie.”

 

 

 

De deuren van Leietheater openen om 19.30 uur en de voorstelling start om 20 uur. 

 

Voor een ticket betaal je 35 euro en hiervoor krijg je ook nog een goodiebag en drankjes en hapjes achteraf. 

 
 

Voor 65 euro krijg je het boek erbij.

 

Meer info en tickets via www.elkevanparys.biz/my-events

 
 
 
 
Bron: www.hln.be