Eric doneert 19.000 euro aan Erasmus MC Foundation voor onderzoek naar zeldzame vorm van kanker.

01-08-2023 17:23

 

 

Auteur: Cassandra Oostrom - ad.nl/rotterdam

 

 

Eric met zijn vrouw bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse.

Eric met zijn vrouw bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse. 

Privéfoto.

 

 

 

 

 

19.000 euro voor onderzoek naar neuro-endocriene tumoren (NET): dat is wat Eric Schneijdenberg (55), die zelf in 2019 gediagnostiseerd is met NET, doneert aan de Erasmus MC Foundation. Het bedrag heeft Schneijdenberg opgehaald tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. ,,Er zijn misschien geen duizenden mensen in Nederland met deze zeldzame kanker, maar elk is er een te veel.”

 

 

Je hebt zelf een neuro-endocriene tumor: wat is dat precies?


,,Het is een zeldzame tumor in het neuro-endocriene systeem (het systeem dat de afgifte van hormonen reguleert, red.). Ik ben zelf in 2019 gediagnostiseerd. Het heeft heel mijn leven op z’n kop gezet. Een diagnose met een zeldzame kanker geeft veel onzekerheid, want het komt zo weinig voor dat het niet interessant is voor de farmaceutische industrie en dus ook niet voor veel onderzoek of financiering. Ik krijg nu om de drie weken medicijnen via een injectie en hoop dat ik daarmee nog zo lang mogelijk door kan gaan, maar het is een palliatieve behandeling.”

 

 

Is het weinige onderzoek de motivatie geweest om mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse?


,,Ja. De grote fondsen zoals KWF stoppen de bulk van hun geld in de top vijf meest voorkomende kankers, dus er is heel weinig geld voor zeldzame kankers. Dat is frustrerend, maar ook altijd mijn drijfveer geweest om geld in te zamelen voor een klinisch onderzoek. Dus toen mijn uitslag van een controlescan in januari stabiel terugkwam, hebben mijn vrouw en ik besloten om de Vierdaagse te gaan lopen en zo geld in te zamelen.”

 

 

Hoe was het om over de finish te komen?


,,Het was een enorme ontlading. Ik heb het samen met mijn vrouw gedaan - ook alle trainingen een halfjaar lang - en we vielen elkaar wel echt in de armen aan het einde. Van tevoren had ik niet gedacht dat we zóveel geld in zouden zamelen.”

 

 

Wat hoop je dat het onderzoek gaat doen voor mensen met NET?


,,Ik leef nu al vier jaar met de ziekte en ik kan nog steeds werken en een sociaal leven onderhouden, maar dat kan lang niet iedereen. Sommigen hebben last van opvliegers en diarree, waardoor zij aan huis gekluisterd zijn en niets meer kunnen doen. Met dit geld kan er onderzocht worden hoe hun kwaliteit van leven verbeterd kan worden. Zodat zij ook ooit eens de Vierdaagse kunnen lopen.”

 

 

 

Bron: www.ad.nl