Experts vinden levensverlengende therapie voor terugkerende prostaatkanker.

19-10-2023 17:45

 

 

Auteur: Linda van Beest - nu.nl/goed-nieuws

 

 

Experts vinden levensverlengende therapie voor terugkerende prostaatkanker

 

 

 

 

 

Onderzoekers hebben een levensverlengende behandeling gevonden voor mannen met terugkerende prostaatkanker. De Amerikaanse wetenschappers noemen de therapie veelbelovend.


De behandeling zorgt ervoor dat patiënten met prostaatkanker langer kunnen leven zonder dat hun ziekte verergert. Dat blijkt uit resultaten die donderdag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine.

 

Mensen met agressieve prostaatkanker worden meestal behandeld met een operatie of bestralingstherapie. Maar bij ongeveer een derde van deze patiënten keert de kanker binnen tien jaar terug.

 

Bij die terugkerende vorm kan androgeendeprivatietherapie (ADT) worden ingezet. Die hormoontherapie vermindert de productie van testosteron, een geslachtshormoon dat prostaatkankercellen helpt te groeien en verspreiden. In dit onderzoek werd ADT gecombineerd met enzalutamide, een middel dat de effecten van testosteron blokkeert.

 

 

Combinatietherapie komt als beste uit de bus: 


Meer dan duizend prostaatkankerpatiënten uit zeventien landen deden mee aan het onderzoek. Een derde van de groep kreeg alleen een ADT-behandeling, een derde kreeg ADT én enzalutamide (ADT+) en de laatste groep kreeg alleen enzalutamide.

 

De ADT+-groep had de beste resultaten: de kans op uitzaaiingen of overlijden nam met 58 procent af ten opzichte van de groep die alleen een ADT-behandeling kreeg. Patiënten die alleen met enzalutamide werden behandeld hadden op hun beurt 37 procent minder kans op uitzaaiingen en overlijden dan de groep die alleen ADT kreeg.

 

De combinatietherapie werkt dus het beste. Toch denken de onderzoekers dat veel patiënten de voorkeur geven aan een behandeling met alleen enzalutamide. Dat middel geeft namelijk minder bijwerkingen.

 

De nieuwe behandeling moet nog goedgekeurd worden door de Food and Drug Administration (FDA). "Als de FDA de behandeling met enzalutamide goedkeurt, kunnen we op grotere schaal gaan testen en zullen minder mensen met terugkerende prostaatkanker overlijden", schrijven de onderzoekers.

 

 

 

Bron: www.nu.nl