Exscientia plc start prospectieve observationele studie in eierstokkanker.

20-07-2023 17:05

 

 

Exscientia plc kondigde de start aan van EXCYTE-1, een prospectieve observationele studie naar eierstokkanker om de relatie te onderzoeken tussen ex vivo geneesmiddelenrespons (EVDR) in primaire tumormonsters met behulp van het precisiegeneeskundeplatform van het bedrijf en de werkelijke klinische respons van patiënten. Deze eerste observationele studie in zijn soort bij solide tumoren zal worden uitgevoerd in meerdere medische onderzoekscentra in Europa met een focus op eierstokkanker. Het doel is om informatie te verstrekken en toekomstige studies in andere vaste tumoren mogelijk te maken.

 

Eierstokkanker vertegenwoordigt een grote onbeantwoorde behoefte voor het voorspellen van de respons van patiënten op verschillende therapieopties. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Arbeitsgemeinschaft Gynäkologische Onkologie (AGO) Study Group, een van de toonaangevende non-profit klinische onderzoeksnetwerken in gynaeco-oncologie wereldwijd. Door het combineren van beeldvorming van monsters met hoge inhoud en deep learning beeldanalyse, maakt het AI-gebaseerde platform voor precisiegeneeskunde van het bedrijf gebruik van de biopten van een patiënt om de activiteit van geneesmiddelen op celniveau ex vivo te beoordelen.

 

De EXCYTE-1-trial volgt op de prospectieve EXALT-1-trial in hematologische maligniteiten, de eerste studie waarbij AI-gestuurde ex vivo medicijntesten werden gebruikt om de behandelingsselectie te begeleiden en de resultaten bij patiënten met gevorderde hematologische kankers te verbeteren. Patiënten die door het platform geprioriteerde geneesmiddelen kregen, hadden significant betere resultaten, waarbij 54% van de patiënten een klinisch voordeel van >1,3-voudig verbeterde progressievrije overleving (PFS) vertoonde in vergelijking met eerdere therapie. De EXCYTE-1 studie is ontworpen om het toepassingsgebied van het Exscientia platform voor precisiegeneeskunde in vaste tumoren uit te breiden.

 

 

 

Bron; www.nl.marketscreener.com