Extra koffie tegen kanker: onderzoekers zien gunstige effecten bij darmkankerpatiënten.

14-02-2024 16:45

 

 

Auteur: EVELINE BIJLSMA -  telegraaf.nl/nieuws

 

 

’Eindelijk iets dat wél kan’

 
 
 
AMSTERDAM - Darmkankerpatiënten kunnen veel profijt hebben van een extra kopje koffie. Wie tussen de drie en vijf ’bakkies troost’ per dag drinkt, heeft minder kans dat tumoren terugkomen én om aan de ziekte te overlijden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit.
 
 
 
Barista Wibe serveert twee kopjes met het zwarte goud in de Koffietafel in Zeist.
 THIJS ROOIMANS.

Barista Wibe serveert twee kopjes met het zwarte goud in de Koffietafel in Zeist.

 

 

 

 

 

 

Daar loopt al vijftien jaar een onderzoek naar de leefstijl van darmkankerpatiënten. Nieuwe resultaten laten zien dat deelnemers die meer dan vier kopjes per dag dronken 32 procent minder kans hadden op terugkeer van tumoren na de behandeling – in vergelijking met degenen die er dagelijks twee namen. Ook hadden ze minder kans om aan de ziekte te overlijden.

 

Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker wereldwijd. Jaarlijks wordt de ziekte bij 12.000 mensen in Nederland vastgesteld. Bij tussen de twintig en dertig procent van de patiënten komt het weer terug. Er wordt dus vol ingezet op het verkleinen van de kans op terugkeer.

 

 

’Opmerkelijke resultaten’

Eerder bleek al dat stevige koffiedrinkers minder kans lopen of baarmoeder- en leverkanker. Reden voor professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit, om te kijken of de populaire drank ook effect heeft op darmkanker. „We onderzoeken de effecten van meerdere dingen, zoals lichamelijke activiteit, slaap en voedingspatronen. Vooral voor koffie zien we opmerkelijke resultaten tot nu toe.”

 

Er is nog genoeg werk te verzetten voor het team van professor Kampman, want waarom koffie nu precies zo’n gunstig effect heeft, is nog niet duidelijk. Wat ze wel al weet, is dat het niet de cafeïne lijkt te zijn. „Het zou kunnen dat koffie invloed heeft op de hoeveelheid vet rond de lever, die mogelijk gevolgen heeft voor de terugkeer van tumoren. Dat kunnen we onderzoeken aan de hand van CT-scans die we van de deelnemers hebben, die zijn gemaakt tijdens hun diagnose.”

 

De onderzoekers sturen het bloed van de deelnemers op naar de Wereld Gezondheidsorganisatie, die uit gaat zoeken welke stofjes erin worden aangetroffen. „Misschien zijn het de antioxidanten die dit effect hebben. In het bloed kunnen we ook zien wat voor soort koffie de deelnemers hebben gedronken, of het Arabica- of Robustabonen zijn, en hoe ze zijn gebrand.”

 

 

Gefilterde koffie:

Een bakkie leut heeft meer gunstige effecten, weet Kampman. „Als je ouder wordt, gaat je nierfunctie achteruit. Dat kun je afremmen door veel koffie te drinken. Het kan ook helpen tegen hart- en vaatziekten en diabetes.” Boven de vijf kopjes is dat effect overigens weer verdwenen. Bovendien heeft alleen gefilterde koffie een gunstig effect. Als het uit een cafetière komt – een ’doordrukapparaat’ – heeft de drank een nadelige invloed op het cholesterolgehalte.

 

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat zich bezighoudt met de invloed van leefstijl op de ziekte en dit deel van het onderzoek financierde, is ’positief verrast’ door de eerste resultaten. „Mensen drinken vaak al koffie, dus een kopje meer is heel haalbaar”, zegt woordvoerder Germund Daal.

 

De Gezondheidsraad brengt in 2025 weer nieuwe richtlijnen voor goede voeding uit. Kampman hoopt dat er dan ook adviezen over de populaire drank in kunnen worden opgenomen. „Wij moeten patiënten vaak vertellen wat ze allemaal níét mogen. Nu is er eindelijk ook iets dat wél kan.”

 

 

 

Bron: www.telegraaf.nl