Friese data moeten zorgen voor hogere overlevingskans bij lymfeklierkanker.

18-03-2024 17:25

 

 

Auteur: Hayo Bootsma - omropfryslan.nl

 

 

Roos van Rijn, arts in ziekenhuis MCL

Roos van Rijn, arts in ziekenhuis MCL

Foto: Omrop Fryslân

 
 
 
 
 
 
 
 
Data van Friese patiënten helpen bij de goede toepassing van nieuwe medicijnen tegen kanker. Het blijkt dat gegevens die Friese ziekenhuizen al 17 jaar bijhouden zeer geschikt zijn om te kijken hoe effectief een behandeling is.
 

Het gaat specifiek om lymfeklierkanker. Een groep dokters van de Friese ziekenhuizen heeft onlangs een presentatie gegeven op een groot medisch congres in San Diego over het behandelen van mensen met die vorm van kanker.
 

Deze Friese artsen hebben laten zien dat het databestand goed bruikbaar is om medicijnen mogelijk beter toe te passen. De Friese gegevens zijn er zeer geschikt voor.
 
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Het behandelen van kanker
Het behandelen van kanker.

Foto: Shutterstock.com (Chinnapong)

 
 
 
 
 
 
 
De database is al een product van ruim 17 jaar. Jaren geleden begonnen artsen, pathologen en chemici van klinieken in Fryslân met het verzamelen van gegevens van Friese hematologiepatiënten. Hematologie is het specialisme dat zich onder meer met de lymfeklieren bezighoudt.
 

Dat verzamelen werd aanvankelijk gedaan met het doel het overleg tussen verschillende specialisten makkelijker te maken. Bovendien was het een grote bron van informatie.
 

En dat blijkt te helpen: bij een nieuwe immunotherapie kan aan de hand van de Friese data mogelijk worden gezien hoe effectief die behandeling is. Fryslân is een ideaal onderzoeksgebied.
 


Dokters hun tijd vooruit:


"Eigenlijk waren de artsen hun tijd ver vooruit", zegt Roos van Rijn. Zij werkt als internist-oncoloog-hematoloog in ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Met de gegevens die over langere tijd zijn verzameld, kan Van Rijn nu helpen om de overlevingskans van patiënten te vergroten.
 
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
De ingang van ziekenhuis MCL in Leeuwarden
 
De ingang van ziekenhuis MCL in Leeuwarden.

Foto: ANP.

 
 
 
 
 
 
Medicijnonderzoek wordt altijd gedaan in een goed gecontroleerde omgeving. Deelnemers mogen geen andere aandoeningen hebben. Maar de praktijk is vaak weerbarstig, zegt Van Rijn.
 

 

Behoefte aan data:


Om te zien wat een medicijn doet, bijna eigenlijk gegevens van een grote groep patiënten nodig. En juist die data beschikt Fryslân. "Als je genoeg gegevens verzamelt zoals hier, dan kun je dat zien."
 

Er is wereldwijd veel vraag naar dit soort data. Juist omdat er veel nieuwe ontwikkelingen en medicijnen zijn: de medische wereld wil weten voor wie wat geschikt is.
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
Het Friese databestand blijkt ineens zeer goed bruikbaar
Het Friese databestand blijkt ineens zeer goed bruikbaar

Foto: Shutterstock.com (raker)

 
 
 
 
 
 
Omdat er nu snel nieuwe behandelingen komen, kan er aan de hand van de 'echte' patiëntendata uit Fryslân worden gekeken voor wie nieuwe middelen geschikt zijn.
 


Voordeel voor Friezen:

 
Voor Friezen heeft dat ook een groot voordeel, stelt Van Rijn. Want er is dan meteen veel bekend over wat medicijnen bij Friezen kunnen doen.
"Door zorgvuldig aandacht te besteden aan wat je in de dagelijkse praktijk doet en dat deelt met de wereld, geanonimiseerd, krijg je er ook iets voor terug. Namelijk: een betere toepassing van medicijnen voor de patiënten die het echt nodig hebben. En hopelijk dan ook een grotere kans op genezing."
 


Ziekenhuizen en specialisten:

 
De Friese data geven inzicht in wat behandelingen doen. Daar zijn ze het wereldwijd over eens. Van Rijn is blij met die erkenning.
 
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen
Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen

Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

 
 
 
 
 
 
Maar belangrijker voor Van Rijn is de samenwerking tussen de ziekenhuizen en specialisten in de provincie.
 

"Dat is samenwerking in dienst van de patiënt, want iedereen moet de beste zorg krijgen die er is. Dat we altijd kijken of die beter kan en zodat we alle nieuwe behandelingen naar Fryslân kunnen halen. Daar moeten we voor blijven waken."