Gemeente moedigt inwoners aan om deel te nemen aan screening van darmkanker.

22-03-2024 15:59

 

 

Foto: If.

 

 

 

 

 

AFFLIGEM - Met maart als actiemaand voor het bevolkingsonderzoek tegen deze ziekte richt Affligem zich op mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar oud.

 

Het bevolkingsonderzoek biedt deze doelgroep om de twee jaar gratis screening met een stoelgangtest aan. Na 14 dagen ontvangen zowel de deelnemers als hun huisartsen de resultaten van het laboratorium. Uit de gegevens blijkt dat 57 op de 1.000 stalen een afwijkend resultaat vertonen, wat verder onderzoek vereist.

 

Volgens recente cijfers neemt 50,6% van de doelgroep uit Affligem deel aan het bevolkingsonderzoek, een percentage dat tussen het gemiddelde van Vlaams-Brabant (46,3%) en de Vlaamse Gemeenschap (52,5%) ligt.

 

Affligem wil echter nog beter doen en moedigt haar inwoners aan om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Naast sensibilisatie via het gemeentelijk informatieblad en gezondheidskalender, organiseert de gemeente ook gezondheidswandelingen met QR-codes. Als ludieke toevoeging zijn grote wc-rollen en banners aan de ingang van het gemeentehuis geplaatst om het belang van tijdige opsporing te benadrukken, wat de kans op genezing vergroot. (TV)

 

 

 

Bron: www.nieuwsblad.be