Gevaarlijke stof chroom-6 aangetroffen in verf op Brug over de Noord.

26-07-2023 17:36

 

 

Auteur: Theo Teitsma - ad.nl/alblasserdam

 

 

De Brug over de Noord tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht.

De Brug over de Noord tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht. 

Foto: Jeffrey Groeneweg.

 
 
 
 
 
 
 
 
De kankerverwekkende stof chroom-6 is aangetroffen in de verf die is gebruikt voor de Brug over de Noord. Dat bevestigt Rijkswaterstaat. De technische installatie van de brug wordt in 2025 en 2026 vernieuwd, maar de oeververbinding wordt dan niet geschuurd en geverfd. Die klus staat pas over enkele jaren op de agenda. ,,Er worden heel strenge eisen gesteld aan de mensen die er aan het werk gaan.’’
 
 
Dat er chroom-6 is gevonden, niet alleen op de uit 1939 stammende Brug over de Noord, maar ook op de iets eerder aan te pakken Spijkenisserbrug, is overigens geen verrassing. ,,We praten over heel oude bruggen. Dan weet je vrijwel zeker dat er gevaarlijke stoffen in de conserveringslaag zitten’’, zegt projectleider Henk Schilt van Rijkswaterstaat.
 
 
Het goedje werd vroeger vaak toegevoegd aan verf op staal, omdat het een prima bescherming biedt tegen roest. In vaste vorm is er geen risico voor de volksgezondheid. Maar als chroom-6 vrijkomt, dan kan het in kleine hoeveelheden al kankerverwekkend zijn. Als het wordt ingeademd of ingeslikt, kunnen ernstige gezondheidsklachten of kanker ontstaan. Aanraking met de huid kan daarnaast irritaties veroorzaken.
 

Het bedrijf SGS Search onderzocht de brugveiligheid in opdracht van Rijkswaterstaat. Dat is een verplicht nummer voordat er intensief gewerkt gaat worden aan een oeververbinding. Tijdens hun inspectie werd duidelijk vastgesteld dat chroom-6 op beide bruggen zit.

 

 

 

Om te kunnen werken op plekken waarin chroom-6 is verwerkt, moeten er stevige veiligheidsmaatregelen getroffen worden.

Om te kunnen werken op plekken waarin chroom-6 is verwerkt, moeten er stevige veiligheidsmaatregelen getroffen worden. 

Videostill.

 
 
 
 
 
 
Vanaf het voorjaar van 2025 tot en met het eerste kwartaal van 2026 worden de installaties voor de bediening, besturing en bewaking van de brug tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht vervangen. Bij de megaklus zit ook onderhoud inbegrepen. Rijkswaterstaat gaat er vanuit dat er in die periode geen chroom-6 vrijkomt. ,,Dat verwachten wij, omdat hij nu nog niet opnieuw wordt geverfd’’, zegt een woordvoerder.
 
 
 

Er worden dan hele strenge eisen gesteld aan de mensen die er aan het werk gaan

Henk Schilt , Rijkswaterstaat.

 

 

 

Dat verven én schuren gebeurt pas over een aantal jaren als de staal- en betonconstructies worden aangepakt. Voor deze werkzaamheden moet de aanbesteding nog worden opgestart.

 

Bij klussen waarbij chroom-6 vrij kan komen, moet het zwaarste veiligheidsregime worden nageleefd, zo weet projectleider Schilt. ,,Er worden dan heel strenge eisen gesteld aan de mensen die er aan het werk gaan’’, zegt hij. Zo wordt altijd een afgesloten werktent gemaakt rond het te behandelen deel van de brug en dragen de werknemers beschermende werkkleding en adembescherming.

 

 

Hoge boete:


Sinds 1998 verbiedt Rijkswaterstaat het gebruik van de schadelijke verf. Tot die tijd was er weinig bekend over het goedje. Er lopen wel her en der in het land rechtszaken van werknemers die aan de kankerverwekkende stof zijn blootgesteld. Zo moeten de gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain in totaal een half miljoen euro boete betalen omdat ze zo’n 800 bijstandsgerechtigden tussen 2004 en 2011 oude treinstellen lieten opknappen waarop chroom-6 zat. Deze mensen werden volgens de rechter niet adequaat beschermd.

 

De VVD in het provinciebestuur maakt zich ondertussen zorgen om chroom-6 in bruggen in Zuid-Holland. Statenlid Jeroen van Dijken heeft vorige week schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Hij wil weten of de aanwezigheid van de verfstof voor stagnatie zorgt bij het onderhoud aan de bruggen. Zijn partij is vooral bezorgd over de risico’s voor personeel dat het renovatiewerk uitvoert en vindt dat hun veiligheid boven alles moet gaan.

 

 

 

Bron: www.ad.nl