Gezin van overleden Hanne (5) richt Fonds Het Gele Prinsesje op: “Een manier om iets positiefs te halen uit al ons verdriet”.

16-09-2023 18:02

 

 

 

 

 

Op 14 maart 2022 verloren Dries Van den Broek (39), An Meeussen (37), Julie (13) en Lennert (12) uit Kalmthout hun jongste dochter en kleine zus Hanne (5) aan hersenstamkanker. Als eerbetoon aan Hanneke en om andere kinderen in de toekomst betere overlevingskansen te geven, starten ze het Fonds Het Gele Prinsesje op. “We strijden voor alle andere ridders en prinsessen, dat niemand ooit nog zo’n verpletterende diagnose krijgt.”

 

Hanne deed zelf mee aan een onderzoek van het UZA en de Antwerpse universiteit. Het ingezamelde geld gaat via de UZA Foundation naar dit specifiek onderzoek en naar het Kinderkankerfonds. De naam Het Gele Prinsesje is geen toevallige keuze. “Hanneke had een heel uitgesproken lievelingskleur, en dat wist iedereen rondom haar. Ze hield echt enorm veel van geel”, vertelt haar moeder An. “Ze straalde dat ook uit! Overal waar geel is, is Hanne. En dat zal voor ons, samen met vele anderen, altijd zo blijven.”

 

Hanne was een zelfzeker, supersterk en heel positief kleutertje. “Ze wist heel goed wat ze wou en kon vele hartjes veroveren”, zegt haar mama. “Hanne heeft nooit geklaagd en haalde altijd overal het beste uit: spalkjes dragen om beter te kunnen stappen, spelletjes spelen en lego bouwen met één hand, een aangepaste buggy toen stappen niet meer lukte… Ze deed het allemaal super dapper en bleef iedereen betoveren met haar mooie, grote glimlach. Ze genoot intens van alle kleine dingen en was het liefst heel dicht bij haar broer en zus, mama en papa. We hebben als gezin nog intens genoten.” De illustratie van het gele prinsesje is dan ook een prachtige voorstelling van hun mooie meisje.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Hanne, haar grote zus Julie, mama An, broer Lennert en papa Dries.

Hanne, haar grote zus Julie, mama An, broer Lennert en papa Dries. 

Foto: RR.

 

 

 

 

Hanne was 3 jaar toen de diagnose viel en overleed 21 maanden later, op haar 5de. Die diagnose was keihard: ze had geen enkele overlevingskans, alleen een beetje tijd rekken kon nog. Het probleem bij de aandoening DIPG is dat de tumor zich bevindt in de pons – een verbinding tussen de zogenaamde grote hersenen en kleine hersenen – en niet operatief verwijderd kan worden. Het is een erg zeldzame en heel agressieve kanker.

 

Grote zus Julie begon twee jaar geleden kaartjes te ontwerpen, gewone wenskaartjes en kerstkaartjes. Met de oprichting van het Fonds Het Gele Prinsesje zal de kaartjesverkoop vanaf nu ook via deze weg verlopen. Rond 8 november, de dag dat Hanne 7 jaar had moeten worden, wil Julie haar nieuwe reeks kaarten klaar hebben. De vorige jaren was de kaartjesverkoop al een groot succes, die dit jaar hopelijk geëvenaard kan worden. Zodra de actie start, zal dat op de fondspagina verschijnen. Wie liever een gift stort, kan dat ook via Het Gele Prinsesje doen. Je krijgt automatisch een fiscaal attest vanaf een gift van 40 euro.

 

“Als gezin zoek je een manier om je dochter en zusje levend te houden. Fonds Het Gele Prinsesje is een mooie manier om Hannes naam te blijven noemen, om haar verjaardag in de kijker te zetten en om iets positiefs te halen uit al ons verdriet en gemis. Hanne zal altijd aanwezig en belangrijk blijven in ons gezin.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Hanne was 5 toen ze op 14 maart vorig jaar overleed aan hersenstamkanker.

Hanne was 5 toen ze op 14 maart vorig jaar overleed aan hersenstamkanker. 

Foto: RR.

 
 
 
 
 
Met het Fonds Het Gele Prinsesje wil het gezin centjes inzamelen voor het onderzoek dat het UZA eind 2021 startte, en waar Hanne ook nog aan deelgenomen heeft. De studie is ontworpen om gepersonaliseerde celtherapie toe te dienen aan patiënten met zogenaamd hooggradig glioom of ponsglioom zoals DIPG, in combinatie met de klassieke kankerbehandelingen, zoals chemo- en radiotherapie. In eerste instantie moet het onderzoek een antwoord bieden op de vraag of deze combinatie haalbaar is bij jonge patiënten. Ook de Stichting Semmy en het Olivia Hendrikx Fonds steunen dit onderzoek. In januari 2023 werd de tiende patiënt geïncludeerd. De eerste resultaten van de studie worden in de loop van dit jaar verwacht.Het gezin besloot ook om 20% van het jaarlijks ingezamelde bedrag aan het Kinderkankerfonds over te dragen. Dat fonds ondersteunt gezinnen met een kindje met kanker op verschillende manieren. “Dat er in de toekomst een echte behandeling mogelijk is én dat er een kans op genezing komt”, hopen Dries en An samen met Julie en Lennert. “We strijden voor alle andere ridders en prinsessen, dat niemand ooit nog zo’n verpletterende diagnose krijgt.”
 
 
 
 
Hanne als het gele prinsesje, naar haar lievelingskleur.
 
Hanne als het gele prinsesje, naar haar lievelingskleur. 

Foto: RR.

 
 
 
 
 
 
“Dit initiatief van An, Dries en hun gezin is voor ons heel waardevol”, reageert Ann Verbeeck, coördinator van de UZA Foundation. “Hun steun maakt onderzoek mee mogelijk. Zo kunnen wij op een duurzame manier nieuwe of verbeterde behandelingen voor onze patiëntjes ontwikkelen. Dit specifiek onderzoek is gericht op kinderen tot en met 17 à 18 jaar.”
 
 

Info over het Fonds Het Gele Prinsesje vind je hier.

 

 

 

Bron: www.uza.be