GGD wist niks van brief Chemours aan Gommers: ‘We zijn onprettig verrast’.

21-09-2023 17:17

 

 

Auteur: Victor Schildkamp - ad.nl/binnenland

 

 

Directeur An Lemaire van het Dordtse chemiebedrijf Chemours.

Directeur An Lemaire van het Dordtse chemiebedrijf Chemours. 

Foto: ANP.

 
 
 
 
 
 
 
De GGD Zuid Holland Zuid is ‘onprettig’ verrast door het feit dat het in een brief van chemiebedrijf Chemours aan Diederik Gommers wordt opgevoerd als partij die kan uitleggen dat bepaalde typen kanker niet vaker voorkomen in de regio. Directeur Eveline Schurink van GGD wordt genoemd in de brief, maar laat weten dat dit niet met haar is afgestemd.
 
 
 
Intensivecarearts Diederik Gommers deed onlangs - net als duizenden andere mensen - aangifte tegen Chemours vanwege ‘het willens en wetens zeer schadelijke stoffen in de omgeving brengen, terwijl al decennialang bekend is dat dat gevaarlijk is’. Het in Dordrecht gevestigde Chemours is al jaren in opspraak vanwege de schadelijke en kankerverwekkende stof PFOA die in veel te hoge concentraties in de omgeving is beland. De aangifte richt zich tegen de leidinggevenden van het bedrijf, die zouden hebben geweten dat ze de omgeving in gevaar brachten.
 

Gommers’ aangifte kreeg veel publiciteit. Reden voor directeur An Lemaire van Chemours Nederland om een brief te schrijven aan Gommers waarin onder meer staat dat hij in gesprek zou moeten gaan met ‘mevrouw Schurink, directeur Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland'. ‘Zij kan u bijvoorbeeld vertellen dat de GGD drie studies heeft gedaan naar de incidentie van kanker in omgeving van Sliedrecht, die hebben aangetoond dat de typen kanker die mogelijk een verband hebben met blootstelling aan PFOA, in deze regio niet vaker voorkomen in vergelijking tot de rest van Nederland', aldus Lemaire in haar brief.

 

Gommers en advocaat Bénédicte Ficq zijn kwaad over de brief, omdat de aangifte zich onder meer richt tegen An Lemaire persoonlijk en zij dus een mogelijke verdachte is. En als mogelijke verdachte zou zij niet zomaar, buiten justitie en advocaten om, een slachtoffer als Gommers moeten benaderen. ,,Chemours probeert de waarheidsvinding te beïnvloeden.”

 

 

Ongewenste veranderingen in het lichaam:


Maar ook de GGD Zuid Holland Zuid is onaangenaam verrast. ,,We kennen de inhoud van de brief niet en die is ook niet met ons afgestemd”, aldus een woordvoerder van de GGD namens Eveline Schurink.

 

De GGD vindt ook dat Lemaire in haar brief de feiten kort door de bocht weergeeft. Zo wijst de GGD op onderzoeken uit 2016 en 2019 waarbij geen verhogingen zijn gevonden in de kankersoorten die mogelijk in relatie staan met PFOA, te weten nier- testis- en leverkanker. Maar de GGD wijst er óók op dat er wél meer huidkanker werd gevonden en dat er een verband is tussen ‘ongewenste veranderingen in het lichaam en de concentratie PFOA in het bloed. Dit geeft aanwijzingen voor een relatie tussen de concentratie PFOA en nadelige gezondheidseffecten’. De GGD hecht ook waarde aan meer onderzoek.

 

 

‘Snelle sluiting Chemours blijft utopie’


Ondertussen sprak Provinciale Staten vandaag over de toekomst van Chemours. Daar bleek dat een snelle sluiting van de teflonfabriek van Chemours voorlopig een utopie blijft, ook na het speciale debat van Provinciale Staten van Zuid-Holland. De provincie zal wel extra juridische hulp inhuren om nog eens na te gaan of er inderdaad helemaal geen mogelijkheden zijn om de fabriek te sluiten óf tijdelijk stil te leggen tot er niets meer geloosd hoeft te worden.

 

 

Bekijk hier in onze explainer hoe Chemours een omstreden chemiereus werd..

 
 
 
 
Bron: www.ad.nl