Goed dat er eindelijk meer aandacht is voor de schadelijke gevolgen van alcohol.

08-07-2023 09:32

 

 

Auteur: Redactie- ad.nl/beuningen

 

 

Een man slaat een drankje af. Foto ter illustratie

Een man slaat een drankje af. Foto ter illustratie 

Foto: Getty Images.

 

 

 

 

 

 

LEZERSPANEL: De Maag Darm Lever Stichting en het KWF waarschuwen voor de risico's van het drinken van alcohol. Bier, wijn en sterke drank vergroten de kans op het krijgen van zeven soorten kanker.

 

Een aantal lezers vertelt ons hoe zij aankijken tegen deze stelling.

 

 

Wat vind jij?

 

Heb jij ook een duidelijke mening over deze stelling, of één van de andere stellingen die in deze rubriek terugkomen? We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden in het panel. 

 

Aanmelden en reageren kan via online@gelderlander.nl

 
 
 

Worden we er echt veel gezonder op?

 

Hoezo, eindelijk? Toen ik in de jaren 50 geboren werd, hing in de kraamkamer al een poster van ‘de blauwe knoop’. Uit de ziekenhuisradio klonk Toe vader lief, toe drink niet meer van de Zangeres zonder Naam, en op haar kraambed kreeg moeder als trap na een folder dat ze bij haar zwangerschap niet had mogen drinken in verband met de fontanellen.
 

Mijn kinderen hebben vanaf hun 18de niet meer het café in gemogen en nu is het zo ver dat mijn stamkroegbaas overweegt om de naam ‘Thuis bij Kees’ berouwvol te veranderen in ‘De Zeven Kankers’.

 

Of we er intussen zo veel gezonder op worden? Ik kreeg van de week een mail van de Rabobank over mijn plan een weekje te gaan fietsen. ‘Met een goede voorbereiding ga je geruster op pad’, stond er. De boodschap was dat ik zonder extra verzekering niet lekker weg zou kunnen. Wordt de zo opdrongen stress ook gemeten in de dooien top 100?

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

DG

Leo Klep, Wageningen.

Foto: DG.

 

 

 

 

 

Het wordt hoog tijd dat de schadelijke gevolgen van alcohol eens écht tot onze botte hersens doordringen (en als u hier ‘doordrinken’ las, dan mag u zich helemáál aangesproken voelen). Want dat alcohol slecht is, is evident.

 

Het komt vooral omdat we de langetermijngevolgen voor ons lichaam niet of nauwelijks kennen dat het nog steeds zo’n geaccepteerde drug is. Terwijl we heel goed snappen waarom het niet aan jongeren mag worden verkocht en geschonken. En dat we niet met te veel alcohol achter het stuur moeten gaan zitten.

 

Aan iedereen die nu de betuttelingkaart trekt: overheidscampagnes over dit onderwerp zijn niet iets van de laatste tijd; we worden immers al decennialang gewaarschuwd dat drank meer kapotmaakt dan je lief is. Ik las laatst dat ondanks dat nog steeds slechts een kwart van alle Nederlanders alcohol met ‘ongezond’ associeert. Een kwárt! Wanneer dringt het eens door?

 

 

 

Jacob van Hoof

Jacob van Hoof, Nijmegen.

Foto: DG.

 

 

 

 

 

Bron: :www.ad.nl