Gommers pleit voor bevolkingsonderzoek in omgeving Chemours.

25-09-2023 18:12

 

 

Gommers pleit voor bevolkingsonderzoek in omgeving Chemours

 

 

 

WIJNGAARDEN (ANP) - Als bezorgde omwonende van de Chemours-fabriek in Dordrecht pleit ic-arts Diederik Gommers voor het opzetten van een bevolkingsonderzoek. "Zodat je weet hoe slecht de situatie nou echt is. Gewoon bij iedereen in de omgeving het bloed afnemen", zegt Gommers in een interview in het AD.

 

Enkele partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben onlangs ook opgeroepen om een bevolkingsonderzoek te houden onder omwonenden van Chemours, de chemische fabriek die jarenlang grote hoeveelheden schadelijke PFAS-stoffen heeft geloosd in de omgeving. De partijen willen dat zo vastgesteld kan worden wat de effecten van PFAS op de gezondheid zijn. Het Zuid-Hollandse college benadrukte in een reactie dat het RIVM landelijk al bezig is met een dergelijk onderzoek en dat daarbij op verzoek ook specifiek wordt gekeken naar de situatie rond Chemours.

 

Gommers, die tijdens de coronacrisis landelijke bekendheid kreeg, woont in Wijngaarden, een dorp vlak bij Dordrecht en de fabriek. Jarenlang at de familie Gommers eieren van de kippen die op het eigen erf scharrelen. Sinds NRC in een onderzoek aantoonde dat eieren van hobbykippen uit de omgeving van Chemours hoge en gevaarlijke concentraties PFAS bevatten, durft het afdelingshoofd van de intensive care in het Erasmus MC dat niet meer.

 

"Het besef is doorgedrongen dat alles hier waarschijnlijk vervuild is. Ons water, de lucht, de grond waarop ik woon. Overal zit PFAS in", aldus Gommers in het AD. Hij zegt woedend te zijn op de leiding van Chemours. "Dat geld verdienen zó belangrijk is dat je willens en wetens je omgeving vergiftigt. Ik word daar echt ziedend van. Hoe kun je leiding geven aan zo'n bedrijf?" Gommers pleit ervoor de fabriek direct te sluiten. "Laten we eerst gewoon eens stoppen en dan kijken of en hoe we kunnen herstarten, op een veilige manier."

 

 

 

 

 

Bron: www.gezondheid.nl