Goudse Muriël (51) zet pijnlijk borstonderzoek op de kaart, debat in de Tweede Kamer al in september 2023.

18-08-2023 17:01

 

 

Auteur: Serena Hofman - ad.nl/gouda

 

 

Een vrouw laat een mammografie maken van haar borsten in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam.

Een vrouw laat een mammografie maken van haar borsten in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam. 

Muriel van der Draaij / Hollandse Hoogte / ANP XTRA

 
 
 
 
 
 
 
 
Muriel van der Draaij (51) uit Gouda mag op 7 september 2023  speechen in de Tweede Kamer. De Goudse diende een burgerinitiatief in omdat ze vindt dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker anders moet.
 
 
 
De petitie die ze daarvoor opstartte, leverde eind maart 2023 ruim 100.000 handtekeningen op. Daarom ging de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven met haar verzoek aan de slag, onder meer door de handtekeningen via een steekproef te controleren op fraude. Ook is een voorwaarde dat het onderwerp de laatste twee jaar niet door de Tweede Kamer is besproken.
 
 
Begin juni 2023 bleek al dat het burgerinitiatief van Van Der Draaij die toets glansrijk had doorstaan. Nu heeft ze dus ook een datum voor de speech en het debat gekregen. ,,Het is het enige onderwerp in de eerste week na het reces dat op de agenda blijft staan”, laat de Goudse weten. Dat het is gelukt, is best bijzonder want slechts twintig Nederlanders gingen haar voor.
 
 

Keuze geven:


Wekenlang pijnlijke, blauwe borsten, huilbuien en extreme pijn na een ouderwetse mammografie. Dat hoeft niet en moet dus echt veranderen, vindt Van der Draaij. En wel door vrouwen in ieder geval de keuze te geven voor een druk-informatie-gestuurde mammografie of een alternatief. Bij dit eerste onderzoek wordt de kracht die wordt gebruikt om borsten plat te drukken, aangepast aan de specifieke borst.

 

Nu wordt het onderzoek juist standaard uitgevoerd met een kracht-informatie-gestuurde mammografie. Hierbij worden de borsten met grote kracht tussen twee platen gedrukt, om een evenredige dikte te bereiken voor een goede röntgenfoto. Met dus vaak pijn tot gevolg. Van der Draaij: ,,Ik was verbolgen. Als dat echt zo erg is, waarom doen we dit onderzoek dan nog op deze manier?”

 

De Goudse pleit ervoor om drie of vier onderzoekscentra in te richten met nieuwe onderzoeksvormen, waaronder druk-informatiegestuurde mammografie. Gekoppeld aan verder onderzoek naar (pijn)ervaring.

 

 

 

 

Bron: www.ad.nl