Gratis HPV-vaccinatie verlengd: 'Zoveel leed kun je hiermee voorkomen'.

20-08-2023 17:44

 

 

Auteur: Agnes de Goede en Romy van Peij - rtlnieuws.nl/nieuws/politiek

 

Met een half jaar.

 

 

In totaal kunnen jongeren die onder de doelgroep vallen op zo'n 120 locaties zonder afspraak een HPV-vaccinatie halen.

Beeld ANP.

 
 
 
 
 
De HPV-prik, die mensen beschermt tegen ernstige vormen van kanker, blijft voor jongeren tussen de 19 en 27 jaar nog een halfjaar langer gratis. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt na vragen van RTL Nieuws. Dit jaar is begonnen met een campagne, maar het loopt niet echt storm. "We hopen dat jongeren het nut echt gaan inzien."

 

Een handjevol jongeren is vanmiddag voor een gratis HPV-prik naar de vaccinatiebus in Amsterdam gekomen. Een student economie vertelt: "Ik heb geen moment getwijfeld. Het is gratis en je beschermt anderen ermee", zegt hij. Een ander vult aan: "Dat het gratis is, helpt natuurlijk wel mee."

 

 

Verlenging campagne:


De gratis vaccinatiecampagne die dit jaar startte voor jongeren tussen de 19 en 27 jaar - zowel vrouwen als mannen - zou eigenlijk eind dit jaar (31 december) stoppen. Maar het kabinet gaat de campagne verlengen: met een halfjaar, tot 1 juni 2024.

 

Voor een volledige vaccinatie zijn twee prikken nodig, daartussen moet minimaal vijf maanden zitten. "We verlengen omdat nog maar 20 procent van de jongeren een prik heeft gehaald. We willen dat omhoog hebben", zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid).

 

De prikken zijn normaal duur: één prik kost 200 euro. Wie nog gebruik wil maken van de regeling, moet voor het einde van dit jaar zijn of haar eerste vaccinatie hebben gehaald. Alleen de tweede prik kan volgend jaar nog worden gehaald.

 

 

Zes soorten kanker:


Het humaan papillomavirus (hpv) kan kanker veroorzaken. Het vaccin verkleint aanzienlijk het risico op zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.

 

 

In de video beantwoordt GGD-arts Putri Hintaran vijf belangrijke vragen over het virus én het vaccin:

 
 
 

 

Urgentie is niet hoog:


Ruim 1,3 miljoen jongeren komen voor de gratis prik in aanmerking. De GGD rijdt met speciale bussen door het land rond om de prikken te geven. Ook zijn er verschillende pop-up locaties bij bijvoorbeeld treinstations of scholen.
 

GGD-arts Hintaran ziet twijfels om zich heen. "Jongeren vragen zich af: wat levert het me nu op? De urgentie om het vaccin te halen is daardoor niet heel hoog", zegt de arts.

 

"We zitten niet zoals in de coronaperiode midden in een coviduitbraak. Ik denk dat veel jongeren er nog niet aan toe zijn gekomen om de prik te halen en er niet per se negatief tegenover staan."Hintaran is daarom blij met de verlenging.
 

Het RIVM deed afgelopen mei een peiling onder jongeren. "Een flink deel van de jongeren geeft aan dat ze de prik wel willen halen, maar er om verschillende redenen nog niet aan zijn toegekomen. Vooral vanwege praktische overwegingen", zegt een woordvoerder desgevraagd.

 

Ook zitten er jongeren tussen met twijfels over de prik. Hoe groot die groep precies is, weet het RIVM niet.
 
 
 

'Haal die prik'


Staatssecretaris Van Ooijen denkt dat er voldoende voorlichting is geweest over het virus en het nut van het vaccin. "We hebben veel gerichte marketing gedaan op plekken waar jongeren veel komen. Toch weten blijkbaar niet alle jongeren het, vandaar ook deze verlenging. Ik roep iedere jongere op: haal die prik. Nu is het nog gratis."

 

 

 

 

 

 

Bron: www.rtlnieuws.nl