Groene Hart Ziekenhuis sluit aan bij ‘Jong & Kanker’.

25-01-2024 17:37

 

 

Auteur:  ZoGouds.nl  

 

 

Meerjarenovereenkomst met Groene Hart Ziekenhuis

 

 

 

Het Groene Hart Ziekenhuis heeft zich aangesloten bij het ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk, dat zich richt op jonge mensen tussen 18 en 39 jaar die voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben.

 

 

Kankerdiagnose:

Deze groep aangeduid als AYA’s (Adolescents & Young Adults) staat vaak volop in het leven als ze een kankerdiagnose krijgen. Wat dan ook een complete stilstand van hun leven kan betekenen. Om hulp hierbij te bieden, is het Jong & Kanker Zorgnetwerk in het leven geroepen.

 

Deze groep, ook wel bekend als AYA's (Adolescents & Young Adults), staat voor een enorme uitdaging. Plotseling verandert hun wereld volledig en hebben ze allerlei normale vragen in een abnormale situatie. Ze maken zich zorgen over hun opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Op zo'n moment is er behoefte aan zorg die specifiek rekening houdt met hun leeftijd en behoeften, zowel tijdens als na de behandeling van kanker. Dit is wat we noemen: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Die AYa-zorg wil ervoor zorgen dat ze zo goed mogelijk hun leven weer kunnen oppakken.

 

Impact:

Jaarlijks krijgen bijna 4.000 jongvolwassenen in Nederland, in de leeftijd van 18 tot 39 jaar, te horen dat ze kanker hebben. Het oncologisch team van het GHZ begrijpt dat de impact van deze ziekte anders is voor jongvolwassenen dan voor oudere mensen. Er zijn specifieke aspecten waarmee ze rekening moeten houden, zoals hun kinderwens, samenwonen en het opbouwen van een carrière. "Daarom willen we betere en leeftijdsgerichte zorg bieden aan deze groep mensen. Door zich aan te sluiten bij het AYA 'Jong & Kanker' Zorgnetwerk, kan het GHZ samenwerken met andere ziekenhuizen die ook AYA-zorg verlenen. Op deze manier streven we naar een optimale ondersteuning van AYA's tijdens hun behandeling en herstel", aldus een woordvoerder van het GHZ.

 

 

Meer weten? Lees hier meer informatie.