Groep beleggers eist dat chemiebedrijven stoppen met PFAS.

15-11-2023 17:25

 

 

 

GÖTEBORG (ANP) - Chemiebedrijven moeten stoppen met het produceren van PFAS en deze stoffen vervangen door veiligere alternatieven, zeggen ruim vijftig institutionele beleggers.

 

 

Foto: ANP/HH.

 

 

 

 

 

Deze oproep doen zij in een brief aan de topbestuurders van de vijftig grootste beursgenoteerde chemiebedrijven ter wereld. De brief is onder meer verstuurd naar bedrijven die in Nederland actief zijn, zoals Bayer, Yara en Chemours.

 

In de brief vergelijkt de groep beleggers, het Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC), PFAS met asbest. „Fabrikanten en gebruikers van PFAS-chemicaliën worden blootgesteld aan grote aansprakelijkheids- en verzekeringsrisico’s die doen denken aan de risico’s die in verband worden gebracht met asbest”, schrijft de groep. PFAS kunnen de waarde van bedrijven die betrokken zijn bij de productie en verkoop van PFAS op lange termijn aanzienlijk schaden, waarschuwen de beleggers. Samen vertegenwoordigen zij meer dan $10 biljoen aan vermogen.

 

 

Chemours:


Onder meer Chemours in Dordrecht kreeg in het verleden meerdere keren kritiek op zijn uitstoot van PFAS. Die stoffen worden namelijk gelinkt aan verschillende ziekten en aandoeningen, zoals kanker. PFAS is een verzamelnaam voor meerdere chemische stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn en worden gebruikt voor onder meer antiaanbaklagen in pannen.

 

In september deed advocaat Bénédicte Ficq namens zo’n 2400 mensen aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) tegen het chemieconcern over zijn uitstoot en lozing van PFAS. Vorige maand werd bekend dat het OM strafrechtelijk onderzoek doet naar Chemours in Dordrecht.

 

 

 

Bekijk ook:

 

Staat stelt bedrijf 3M aansprakelijk voor PFAS in Westerschelde.

 

Rechter: Chemours en DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade vorige eeuw.