Grote ontdekking biedt nieuwe hoop bij de behandeling van alvleesklierkanker.

23-02-2024 17:25

 

 

Auteur: Cédric DEPOND - techno-science.net/news

 

 

Volgens een studie gepubliceerd in Nature Cancer lijkt er een nieuwe therapeutische aanpak voor de behandeling van uitgezaaide alvleesklierkanker te ontstaan . Onder leiding van professor Michael Schmid van de Universiteit van Liverpool en zijn collega's werpt dit onderzoek licht op de rol van efferocytose, het proces waarbij dode cellen worden opgeruimd, bij de verspreiding van alvleesklierkanker naar de lever.

 

 

 

 

 

 

Levermetastase komt voor bij 40 tot 50% van de personen met ductaal adenocarcinoom van de pancreas (PDAC, de meest voorkomende vorm van pancreaskanker), en er is momenteel geen effectieve behandeling om patiënten met deze ziekte te genezen. PDAC-metastasen zijn waargenomen bij hoge niveaus van immunosuppressieve macrofagen, een type witte bloedcel dat de tumorgroei bevordert.

 

Het onderzoeksteam ontdekte dat het blokkeren van de efferocytoseroute tijdens vroege metastasen deze immunosuppressieve activiteit in macrofagen verhinderde, waardoor de activering van T-lymfocyten werd hersteld en de metastatische tumorlast werd verminderd.

 

Professor Michael Schmid, de hoofdauteur van de studie, verklaarde: “Bij alvleesklierkanker verspreiden kwaadaardige tumorcellen zich vaak naar de lever. Onze gegevens laten zien dat het creëren van een gunstig ‘nest’ voor metastasen in de lever essentieel is voor de efficiënte groei van kwaadaardige tumoren. cellen op de verre locatie."

 

Dr. Yuliana Astuti, de eerste auteur van de studie, voegde hieraan toe: “Met behulp van unieke cellulaire technologieën hebben we een onderschatte diversiteit aan macrofagen in de levermetastasen van pancreaskanker blootgelegd. We hebben vastgesteld dat metastasen-geassocieerde macrofagen in de lever tegengestelde functies vertonen. , waarbij sommige immunostimulerende kenmerken vertonen en andere immunosuppressieve kenmerken."

 

Professor Ainhoa ​​Mielgo, een belangrijke bijdrager aan de studie, merkte op: “Alvleesklierkanker is een zeer agressieve vorm van kanker die zich vaak uitbreidt naar de lever. We hebben momenteel geen effectieve behandeling om patiënten met alvleesklierkanker die levermetastasen vertoont te genezen. Deze bevindingen zijn erg spannend omdat ze een richtbaar mechanisme onthullen waardoor pancreaskankercellen zich verspreiden en groeien in de lever."

 

Deze studie, een gezamenlijke inspanning van wetenschappers, medische oncologen, chirurgen en patiënten, opent nieuwe wegen voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.