Grote winst voor vrouwen: Utrechtse onderzoekers vinden manier om borstkanker sneller op te sporen.

18-08-2023 17:11

 

 

Auteur: Maaike Kooistra -  ad.nl/utrecht

 

 

Woman hand in rubber gloves and naked female breast. Enlargement and breast lift concept

Woman hand in rubber gloves and naked female breast. Enlargement and breast lift concept.

Foto: Getty Images

 
 
 
 
 
 
 
 
Borstkanker kan vaker en sneller worden opgespoord bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel, als zij na het reguliere bevolkingsonderzoek een MRI-scan krijgen. Met behulp van een AI-computermodel hebben onderzoekers van UMC Utrecht daarvoor een duidelijke aanwijzing gevonden.
 
 
Zeer dicht borstweefsel betekent dat het grootste deel van de borsten uit melkklieren en bindweefsel bestaat en minder uit vetweefsel. Dat maakt dat met de tweejaarlijkse mammografie waarvoor Nederlandse vrouwen tussen 50 en 75 jaar worden opgeroepen, niet goed is in te schatten of zich tumoren ontwikkelen. Dat is bij zo’n 8 procent van de vrouwen het geval: ze hebben daarmee een drie tot zes keer grotere kans op borstkanker dan de gemiddelde vrouw.
 
 
Dankzij artificial intelligence werden de MRI-scans van 4.553 vrouwen met dicht borstweefsel geanalyseerd, op diverse extra risicofactoren. Een sprong er daarbij uit: de mate waarin het normale klier- en bindweefsel oplicht door de contrastvloeistof tijdens een MRI.
 
 

Rekening houden met andere risicofactoren:


Hoewel ook zaken als overgewicht, erfelijkheid en leefstijl (bijvoorbeeld roken, alcohol) een rol spelen bij de kans dat zich borstkanker ontwikkelt, is de uitkomst winst voor vrouwen met zogenoemde ‘dichte borsten’. Het laat zien dat met een MRI-scan borstkanker sneller en vaker kan worden opgespoord, concludeert UMC Utrecht.

 

De AI-studie kan de komende tijd bovendien helpen om het aantal aanvullende MRI-scans dat nodig is voor vrouwen met dichte borsten, verder af te stemmen op de persoon. Dat kan doordat het computermodel ook rekening houdt met andere risicofactoren die tijdens de eerste MRI zijn gevonden.

 

 

 

Bron: www.ad.nl