Gynaecoloog oncoloog Nienke van Trommel in Nieuwsuur: over nut en noodzaak HPV vaccinatie voor jongeren tot 26 jaar.

07-06-2023 17:23

 

 

 

 

 

 

Gynaecoloog oncoloog Nienke van Trommel is te zien in een uitzending van Nieuwsuur over de inhaalcampagne 'Mis ‘m niet' ter promotie van het het HPV vaccin voor jongeren tot 26 jaar.

 

 

 

 

 

 

 

Nienke: “Dit vaccin is zo belangrijk, omdat dit het enige vaccin is dat we kennen dat tegen kanker beschermd. We hebben andere vaccins die tegen kinderziektes beschermd, maar dit is het enige vaccin waarmee je echt kanker kunt voorkomen. Ik zie als gynaecoloog oncoloog veel vrouwen met baarmoederhalskanker of kanker aan de schaamlippen, maar HPV kan ook op heel veel andere plekken kanker veroorzaken. Zoals in de mondholte, aan de anus of op de penis. Dat zijn allemaal kankers die je door vaccinaties goed kunt voorkomen, of zorgen dat ze minder vaak voorkomen.”

 

 

Bekijk de uitzending hier terug vanaf minuut 34. 

 

 

Dit initiatief van het RIVM en de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst) is gericht op jongeren geboren tussen 1996 en 2003. Alleen tijdens de inhaalcampagne dit jaar is voor hen de vaccinatie gratis. Omdat er tussen de twee benodigde prikken minimaal vijf maanden zit, sporen de instanties met deze campagne aan snel in actie te komen. Door het hele land worden bestaande en extra vaccinatielocaties omgedoopt tot Halte HPV, waar jongvolwassenen zonder afspraak terechtkunnen. Vanmiddag wordt op het Sciencepark in Utrecht – ook een Halte HPV – de eerste ‘Mis ‘m niet’-prik gezet in het bijzijn van staatssecretaris Van Ooijen.  

 

 

 

Bron: www.avl.nl/nieuwsberichten