GZA Ziekenhuizen gebruikt artificiële intelligentie om borstkanker beter op te sporen.

16-10-2023 18:21

 

 

Auteur: Annelin Marien - pzc.nl/antwerpen

 

 

Dr. Bernaerts en dr. De Schepper bespreken een contrastmammografie.

Dr. Bernaerts en dr. De Schepper bespreken een contrastmammografie. 

Foto: GZA Ziekenhuizen.

 
 
 
 
 
 
Borstkanker is het meest voorkomende type kanker bij vrouwen. In de opsporing, behandeling en opvolging van borstkanker speelt mammografie een belangrijke rol. Röntgenfoto’s zijn echter niet altijd even nauwkeurig: hoe hoger de dichtheid van het klierweefsel in de borst, des te moeilijker het wordt om een mammografie te interpreteren. Om de nauwkeurigheid daarvan te verbeteren, maakt GZA Ziekenhuizen gebruik van twee nieuwe technieken: contrastmammografie en artificiële intelligentie (AI).
 
 
Als eerste in Antwerpen gebruiken de radiologen van GZA Ziekenhuizen contrastmammografie (ook wel CEM) voor de opsporing van borstkanker. Ten opzichte van een klassieke mammografie laat die techniek toe om met meer zekerheid een borsttumor uit te sluiten en daarnaast, in geval van een tumor, de omvang ervan en eventuele meervoudige letsels beter te beoordelen.
 

“Bij CEM gebruiken we een jodiumhoudend contrastmiddel. Daardoor kleurt de tumor aan, waardoor die beter zichtbaar wordt in dicht klierweefsel", legt radioloog Aljosja De Schepper uit. “Die techniek werd tot nu toe ook al gebruikt bij andere onderzoeken, zoals CT- of MRI-scans, om bepaalde organen of weefsels beter zichtbaar te maken. Voor de patiënt zelf verloopt het onderzoek net zoals een routinemammografie. Het enige verschil is dat er, enkele minuten voor het maken van de foto’s, contrastvloeistof wordt ingespoten via een bloedvat in de elleboogplooi.”

 

 

 

Sneller duidelijkheid:

 

“We gebruiken CEM momenteel na een afwijkende screeningsmammografie bij het gratis bevolkingsonderzoek”, aldus radioloog Anja Bernaerts. “Daardoor krijgt de patiënt veel sneller uitsluitsel of er al dan niet een afwijking is en is er geen ander bijkomend onderzoek nodig. Ook bij patiënten met bewezen lokaal gevorderde borsttumoren gebruiken we CEM. Niet alleen laat dat toe om de omvang van de tumor beter af te lijnen, maar ook om de aanwezigheid van meervoudige letsels beter te beoordelen. Zo kunnen we ook het effect van de behandeling – chemotherapie en bestraling – op een efficiënte manier opvolgen.”
 
 
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
 
Dr. Bernaerts en dr. De Schepper bij het mammografietoestel.
Dr. Bernaerts en dr. De Schepper bij het mammografietoestel. 

Foto: GZA Ziekenhuizen.

 
 
 
 
 
 
 

Risicozones:

 

Naast contrastmammografie, doen de radiologen van GZA Ziekenhuizen sinds kort ook beroep op artificiële intelligentie (AI) om borstkanker beter te kunnen opsporen. “Bij GZA Ziekenhuizen worden alle mammografieën gelezen door twee onafhankelijke gecertifieerde radiologen”, aldus De Schepper. “Dat maakt de tijdsinvestering en werkbelasting op dit moment erg hoog. AI zorgt enerzijds voor tijdswinst, maar anderzijds ook voor nauwkeurigere detectie van borstkanker. Zo duidt de software op de beelden duidelijk de risicozones aan voor borstkanker, met weergave van een risicopercentage.”
 

“In deze introductiefase van AI doen we nog steeds beroep op twee radiologen, maar we hopen in de toekomst de tweede lezing van de beelden volledig door AI te laten overnemen”, vult Bernaerts aan. “Dat zou een belangrijke meerwaarde zijn op het gebied van kankerdetectie én tijdbesteding: de gewonnen tijd is waardevolle tijd die je als radioloog kan investeren in andere taken die niet geautomatiseerd kunnen worden en waarbij menselijke interactie belangrijk blijft.”

 

De software wordt ingezet ter ondersteuning van de arts en zal die dus nooit volledig vervangen: een radioloog blijft vereist voor de validatie van de AI-bevindingen. De nieuwe techniek brengt geen meerkost voor patiënten met zich mee.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bron: www.pzc.nl