Heeft lijnzaad invloed op je hormonen?

05-03-2024 17:14

 

 

 

 

Er is onvoldoende bewijs dat lijnzaad invloed heeft op je hormonen. Het eten van lijnzaad heeft weinig invloed op overgangsklachten en de kans op borstkanker.

 

 

Ons advies:

Het is veilig om 2-3 eetlepels (28 gram) lijnzaad per dag te eten. Let op dat je hierbij wel voldoende drinkt. Doe je dit niet, dan kan het eten van lijnzaad zorgen voor verstopping. Drink je wel voldoende dan zorgt lijnzaad er juist voor dat je makkelijker naar het toilet kunt.

 

Wat is lijnzaad?

 

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. De zaden bevatten veel omega 3-vetzuren en veel vezels. Om deze reden voegen veel mensen lijnzaad toe aan hun havermout of yoghurt. Lijnzaad is in verschillende vormen te koop: als hele zaadjes, gebroken of als olie.

 

In lijnzaad zitten fyto-oestrogenen. Dit is een groep stoffen die lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Het kan hierdoor de werking van oestrogeen in het lichaam beïnvloeden omdat het lichaam kan denken dat er meer oestrogeen aangemaakt wordt terwijl dit eigenlijk niet zo is. Dit komt doordat ze de plek innemen van oestrogeen, ze verdringen als het ware het lichaamseigen oestrogeen. Lijnzaad bevat een specifiek soort fyto-oestrogenen, lignanen genaamd.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?

 

Lijnzaad heeft weinig invloed heeft op de hormonen in het lichaam na de overgang. Overgangsklachten zoals opvliegers verminderen niet door het eten van lijnzaad.

 

Er is nog niet voldoende bewijs dat lijnzaad de kans op borstkanker kan verkleinen. Bij vrouwen met borstkanker die de overgang (menopauze) al hebben gehad, lijkt lijnzaad een goede invloed te hebben op de overleving. Hoe dit precies werkt, is nog niet bekend. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

 

 

Te veel lijnzaad:

Lijnzaad bevat de stof cyanogeen. Ons lichaam kan cyanogeen omzetten in de gifstof cyanide. Als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs een hartstilstand.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo