Heel kleine hoeveelheid asbest in ons drinkwater vormt geen gezondheidsrisico.

23-01-2024 17:19

 

 

Auteur: onze nieuwsredactie - nu.nl/goed-nieuws

 

 

Heel kleine hoeveelheid asbest in ons drinkwater vormt geen gezondheidsrisico

 

 

 

Mensen lopen geen groter risico op kanker als in drinkwater heel kleine hoeveelheden asbest zitten. Maatregelen zijn dus niet nodig, meldt de Gezondheidsraad dinsdag na onderzoek.


Volgens de raad is er "zelfs bij veel hogere concentraties geen sprake van een verhoogd risico op bijvoorbeeld maag- en darmtumoren".

 

Asbestcement werd vroeger gebruikt voor drinkwaterleidingen. Dat mag sinds 1993 niet meer, maar het is veel werk om de leidingen te vervangen. Asbestvezels uit die leidingen kunnen door slijtage of werkzaamheden in het leidingwater terechtkomen.

 

Na metingen concludeert de Gezondheidsraad dat de concentraties meestal zo laag zijn "dat de aanwezigheid van asbestvezels niet vastgesteld kon worden". Zelfs als de concentraties duizenden keren zo hoog zijn, is er nog steeds geen verhoogd risico op kanker. We kunnen het water dus gewoon drinken en het eten ermee bereiden.

 

Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de toenmalige staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, nadat de SP in 2020 Kamervragen had gesteld.

 

Op dat moment telde Nederland ongeveer 28.000 kilometer aan drinkwaterleidingen met asbestcement. Dat kwam neer op bijna een kwart van alle leidingen.

 

Per jaar wordt ongeveer 200 kilometer aan leidingen met asbestcement vervangen, meldt het ministerie.

 

 

 

Bron: www.nu.nl