Helpen algen of zeewier tegen kanker?

17-03-2024 16:34

 

 

 

 

Nee, er is onvoldoende bewijs dat het eten van algen of zeewier helpt om kanker te voorkomen of te genezen. In gedroogd zeewier en zeewiersupplementen zit veel jodium, waardoor je snel te veel jodium binnenkrijgt.

 

 

Ons advies:

Eet geen zeewier of algen met als doel kanker te voorkomen of te genezen. Eet niet regelmatig zeewier als groente of vleesvervanger. Varieer met andere groenten en vleesvervangers zoals peulvruchten, noten, tofu en tempé. En neem geen gedroogd zeewier of supplementen met zeewier.

 

 

Wat zijn algen en zeewieren?

 

Algen zijn een soort planten die groeien in het water. De grotere algen die in zee en aan de kust voorkomen worden zeewieren genoemd. Er zijn ongeveer 500 soorten zeewier die je kunt eten. Bijna alle eetbare zeewieren vallen onder de bruinwieren (bijvoorbeeld wakema of kelp), roodwieren (bijvoorbeeld nori of agar-agar) of groenwieren (bijvoorbeeld zeesla).

 

 

Zijn zeewieren en supplementen met zeewier veilig?

 

In zeewier zit veel jodium en zout en kan vervuild zijn met zware metalen. In gedroogd zeewier en supplementen met zeewier zit al snel meer jodium dan de aanbevolen hoeveelheid. Te veel jodium kan de werking van de schildklier verstoren.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?


Beschermt zeewier tegen kanker?


Er wordt gedacht dat zeewier beschermt tegen kanker, omdat sommige vormen van kanker minder vaak voorkomen in landen waar vaak zeewier wordt gegeten, zoals Japan en Korea. Maar er is onvoldoende bewijs hiervoor. Naast het eten van zeewier zijn er namelijk heel veel andere verschillen in voeding en leefstijl tussen Europeanen en Aziaten. Meerdere van deze verschillen zouden kunnen verklaren waarom bepaalde soorten kanker minder vaak voorkomen in Azië.

 

Helpt zeewier bij de behandeling van kanker?


Uit laboratoriumstudies komen aanwijzingen dat zeewier werkt tegen kanker. Bepaalde stoffen in zeewier zouden in grote hoeveelheden kankercellen kunnen doden, de groei ervan kunnen remmen en/of uitzaaiingen kunnen voorkomen.

 

Er zijn nog geen onderzoeken naar zeewier en kanker bij mensen. Op basis van de laboratoriumstudies kunnen dan ook geen conclusies worden getrokken.

 

Hiervoor is meer onderzoek nodig.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo