Helpen algen of zeewier tegen kanker ?

18-03-2020 19:11Nee, er is onvoldoende bewijs dat het eten van algen of zeewier helpt om kanker te voorkomen of te genezen. In gedroogd zeewier en zeewiersupplementen zit veel jodium, waardoor je snel te veel jodium binnenkrijgt. Wat zijn algen en zeewieren?

Algen zijn een specifiek soort planten die groeien in het water. De grotere algen die in zee en aan de kust voorkomen worden zeewieren genoemd. Er zijn ongeveer 500 soorten zeewier die je kunt eten. Bijna alle eetbare zeewieren vallen onder de bruinwieren (bijvoorbeeld wakema), roodwieren (bijvoorbeeld nori of agar-agar) of groenwieren (bijvoorbeeld zeesla). 


Wat blijkt uit onderzoek?Beschermt zeewier tegen kanker?

Er wordt gedacht dat zeewier beschermt tegen kanker, omdat bepaalde vormen van kanker minder vaak voorkomen in landen waar vaak zeewier wordt gegeten, zoals Japan en Korea. Maar er is onvoldoende bewijs hiervoor. Naast het eten van zeewier zijn er namelijk heel veel andere verschillen in voeding en leefstijl tussen Europeanen en Aziaten. Meerdere van deze verschillen zouden kunnen verklaren waarom bepaalde soorten kanker minder vaak voorkomen in Azië.  


Prostaatkanker komt bijvoorbeeld minder vaak voor in Japan dan in Europa. Twee studies hebben gekeken of er een verband is tussen het eten van zeewier en het krijgen van prostaatkanker, met verschillende resultaten. In de ene studie werd geen verband gevonden, terwijl in de andere studie bleek dat het eten van zeewier een verband had met een grotere kans op prostaatkanker.


Op dit moment is er onvoldoende bewijs om te concluderen dat het eten van zeewier invloed heeft op de kans op (prostaat)kanker.


Helpt zeewier bij de behandeling van kanker?

Uit studies met kankercellen in reageerbuizen en met proefdieren komen aanwijzingen dat zeewier werkt tegen kanker. Bepaalde stoffen in zeewier zouden in grote hoeveelheden kankercellen kunnen doden, de groei ervan kunnen remmen en/of uitzaaiingen kunnen voorkomen. 


Studies naar het effect van zeewier op kanker bij mensen ontbreken. Zowel onderzoek bij  proefdieren als reageerbuisonderzoek kunnen niet worden vertaald naar de mens. In het menselijk lichaam kunnen de effecten anders zijn dan bij proefdieren of in reageerbuizen. Op basis van deze studies kunnen dan ook geen conclusies worden getrokken. Hiervoor is meer onderzoek nodig.


Veiligheid:

In zeewier zit veel jodium. Gedroogd zeewier en supplementen met zeewier bevatten al snel meer jodium dan de aanbevolen hoeveelheid. Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren.


Ons advies:

Eet geen zeewier of algen met als doel kanker te voorkomen of te genezen.  Lees ook:


Kan spirulina tumorgroei afremmen of stoppen?


Wat is het effect van probiotica op kanker?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl