Helpt het Moermandieet tegen kanker?

19-02-2024 17:09

 

 

 

 

 

Er is geen bewijs dat het Moermandieet kanker kan genezen. Of dat dit dieet kan helpen tegen klachten bij kanker. Het volgen van het Moermandieet kan zelfs slecht zijn voor je gezondheid.

 

 

Ons advies:

Wij raden het Moermandieet af. Er is geen bewijs dat dit helpt bij kanker. Mocht je het Moermandieet (deels) willen volgen, overleg dit dan altijd met de behandelend arts en oncologiediëtist. Zij kunnen aangeven of dit in jouw situatie kan.

 

Het Moermandieet kan de behandeling van kanker, zoals bestraling en chemotherapie, niet vervangen.

 

 

Wie was dokter Moerman?

 

De naam van het Moermandieet komt van Cornelis Moerman (1893-1988). Hij was dokter in Vlaardingen met interesse in kanker. Hij ontwikkelde een theorie over leefwijze, voeding en kanker, die hij op postduiven testte.

 

Wat is het Moermandieet?

 

Volgens het Moermandieet moet je producten met veel vezels eten, zoals producten van volkoren granen en verse groente en fruit. De aandacht is verder gericht op vitamine A, vitamine B-complex, vitamine C en E, citroenzuur, ijzer, jodium en zwavel.

 

 

De uitgangspunten van het Moermandieet: 

 

  • Eet verse en onbewerkte voeding.
 
  • Drink groentesappen.
 
  • Eet volop groente en fruit uit het seizoen.
 
  • Eet veel rauwkost en stoom of smoor groente om voedingsstoffen te behouden. Volgens het dieet zouden vooral wortelen en rode bieten gezond zijn.
 
  • Eet bij voorkeur biologisch groente en fruit zonder bestrijdingsmiddelen en chemische geur-, kleur- en smaakstoffen.
 
  • Eet vegetarisch, in overleg met de behandelend arts.
 
  • Vermijd zoveel mogelijk voeding gemaakt van wit meel, zoals witbrood, witte rijst en witte pasta. Kies voor volkorenproducten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst.
 
  • Eet geen suiker, snoep of andere zoetigheid.
 
  • Eet geen kant-en-klaar producten.
 
 
 
Daarbij moet je bij het Moermandieet supplementen met hoge doseringen slikken. Maar supplementen kunnen de behandeling van kanker minder goed laten werken. Overleg dus altijd met de behandelend arts of diëtist voordat je een supplement begint te slikken.

 


Wat blijkt uit onderzoek?

 
 
Onderzoek laat zien dat mensen die het Moermandieet volgen, kans hebben dat de vitamines en mineralen in hun lichaam uit balans raken. Er zijn geen voordelen gevonden van het Moermandieet voor mensen met kanker.
 

Tijdens de behandeling van kanker heb je meer eiwitten nodig. Vlees en vis zijn voedingsmiddelen met veel eiwitten die niet passen in het Moermandieet.

 

 Andere producten met veel eiwitten, zoals zuivel en peulvruchten zijn wel toegestaan in het Moermandieet.