Helpt Mediterraans dieet tegen zeldzame vorm van kanker? UMC gaat het onderzoeken.

04-12-2023 17:31

 

 

Auteur: Indra Jager - ad.nl/utrecht

 

 

Eatertainment

Foto: Eatertainment.

 

 

 

 

 

 

Wat kunnen patiënten doen om neuro-endocriene tumoren te voorkomen? Onderzoekers van UMC Utrecht kunnen het dankzij een schenking van 400.000 euro van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds eindelijk uitzoeken. ,,Ik hoop te bewijzen dat onder meer een Mediterraans dieet helpt.”

 

Dat zegt Rachel van Leeuwaarde, internist-endocrinoloog bij het UMC Utrecht en de coördinator van deze nieuwe studie. In het UMC worden veel patiënten aan hun zeldzame tumoren behandeld, waaronder de neuro-endocriene (NET). Dat zijn tumoren die in weefsels van het lichaam ontstaan. Cellen groeien hier ongeremd en kunnen hormonen en hormoonachtige stoffen produceren.

 

 

Steve Jobs en Anita Franklin hadden dit:

NET komen overal in het lichaam voor, maar vooral in het maag-darmkanaal, de longen en alvleesklier. Ze groeien langzaam, niet zoals longkanker of darmkanker. Bij die soorten hebben mensen in de meeste gevallen een slechtere prognose.

 

Bekende personen met dit soort tumoren zijn Steve Jobs en Anita Franklin. Toch komt het maar weinig voor; jaarlijks krijgen zo’n 700 mensen in Nederland deze ziekte. ,,Iedereen kan het krijgen”, zegt Van Leeuwaarde. ,,Maar het komt weinig voor en dat maakt het lastig te bestuderen. Onderzoek naar NET is voor farmaceuten minder interessant. Daarom is er maar weinig over het ontstaan van deze kankersoort bekend.”

 

 

Dat levens­stijl belangrijk is om gezond te blijven, weten we eigenlijk wel, maar ik hoop dat het ook in ons onderzoek bevestigd gaat worden

Rachel van Leeuwaarde, internist-endocrinoloog bij het UMC Utrecht.

 

 

 

In de spreekkamer krijgen artsen vaak de vraag wat patiënten zelf kunnen doen om tegen deze kankersoort te doen en het in de toekomst te voorkomen . ,,Daarom vroeg ik me af: wat voor een passende adviezen kan ik de patiënten geven, waardoor ze hiermee - wetenschappelijk onderbouwd - aan de slag kunnen?”

 

 

Mensen met kanker voelen zich vaak onzeker:

Mensen die de diagnose kanker krijgen, voelen zich vaak onzeker over hun lichaam. Ze hebben geen controle. ,,Terwijl mensen graag grip willen op de situatie. Handvaten bieden een houvast in zo‘n periode.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Rachel van Leeuwaarde. Onderzoeker UMC Utrecht
Rachel van Leeuwaarde. Onderzoeker UMC Utrecht.

Foto: Rachel van Leeuwaarde.

 
 
 
 
 
 
 
De nieuwe studie gaat nu in kaart brengen of de levensstijl, zoals voeding, roken, alcohol en beweging, de ontwikkeling van NET beïnvloeden. Uit ontelbare wereldwijde studies is al gebleken dat een gezonde levensstijl helpt om kanker te voorkomen. Onder meer roken, alcohol en stress vergroten de kans op kanker. Beweging en bepaalde voedingsmiddelen kunnen juist helpen het te voorkomen. Maar wat werkt bij NET in het bijzonder?
 
 

Meer vis en minder boter:

Er zijn jaren geleden een aantal kleine studies op dit vlak gedaan. In één ervan, onder 5000 mensen, vond Van Leeuwaarde dat het Mediterraans dieet beschermt tegen het ontwikkelen van NET. Dat komt volgens Van Leeuwaarde waarschijnlijk omdat daarin minder vezadigde vetten zitten. Er wordt meer vis gegeten en olijfolie gebruikt in plaats van boter. Ook gebruiken ze in de Mediterraanse landen meer verse ingrediënten.

 

Maar zeker weten of het bij NET werkt, weet de onderzoeker nog niet. ,,Maar 193 van de 5000 mensen uit deze studie kregen deze tumoren. Ik heb dus meer bewijs nodig.”
 

Ze kwam in contact met een onderzoeker van de Public School of Health van Harvard. Deze Amerikaanse school heeft heel veel data, waardoor Van Leeuwaarde en haar onderzoeksteam nu data van 1,5 miljoen mensen tot hun beschikking hebben. Daarin gaan ze kijken naar wat de levensstijl van mensen voor een invloed heeft op het krijgen van NET.

 

 

Levensstijl is belangrijk om gezond te blijven:

Ze denkt dat ze gaat bewijzen dat een Mediterraans dieet, fysieke activiteit en een laag BMI helpen om de kanker te voorkomen. ,,Dat levensstijl belangrijk is om gezond te blijven, weten we eigenlijk wel, maar ik hoop dat het ook in ons onderzoek bevestigd gaat worden.”
 

 

Het onderzoek gaat 1 februari 2024 van start. Van Leeuwaarde en haar team trekken drie jaar uit om de data te analyseren.

 
 
 
 
Bron: www.ad.nl